Syv sommerfarer for hunden

Bitt, flått, varme biler og kuttsår er ting som kan gjøre sommeren mindre hyggelig for hunden. Her tipser vi om hvordan du kan unnvike syv vanlige sommerfarer for hunden (tekst: Agria Dyreforsikring)

Publisert:
 

Ta bort flått

Flått bør tas bort så fort de blir oppdaget, helst innen det første døgnet etter de har satt seg fast. På apoteket finnes reseptbelagte middel som effektivt beskytter mot flåttbitt. Hvis hunden din likevel skulle bli angrepet, tar du bort flåtten med en flåttfjerner eller pinsett. Du skal ikke ha noe middel på den og du trenger ikke å vri bort flåtten, men dra den rett ut.

Bilen kan bli en dødsfelle

Heteslag kan oppstå når hunden blir innestengt i et varmt og trangt rom, for eksempel i en bil. Hunder med flat nese er meget følsomme og rammes raskere enn andre hunder av heteslag. Hunden peser voldsomt til å begynne med. Dette overgår til at hunden har vanskelig for å få nok luft og ikke orker å stå opp. Hunden kan besvime, og kroppstemperaturen kan da være opp mot 42 grader.

 • Ta ut hunden – kjøl den umiddelbart ned med kaldt vann
 • Dusj, bad eller hell vann over hunden. Svep den inn i et bløtt håndkle
 • Kontroller kroppstemperaturen så regelmessig som mulig
 • Kontakt veterinæren, selv om hunden virker normal

Reise med hunden din?

Hunder kan rammes av reisesyke, framfor alt ved bilkjøring. Hunden skal som valp vennes til å kjøre bil.

 • Kjør korte strekker til å begynne med, øk deretter langsomt lengden av reisene
 • Gi ikke hunden mat før avreise

Insektbitt

Enkelte vepse- og bistikk gir nesten aldri noen alvorlige reaksjoner, selv om en del hunder kan klage høylytt etter et stikk. Det pleier å gi seg uten behandling. Visse hunder er kraftig overfølsomme for vepse- eller bistikk og kan få en allergisk reaksjon på grunn av stikket. Dette er likevel meget uvanlig.

 • Inspiser hunden
 • Er det få eller mange stikk?
 • Er hundens almenntilstand dårlig? Er den trøtt og blek?
 • Hold hunden under oppsikt den nærmeste timen
 • Kontakt veterinær hvis hunden blir dårlig

Ormebitt

Mange hundeeiere tror feilaktig at ormebitt er ufarlig for hunder! I de mildeste tilfellene blir hunden kun hoven på bittstedet. I de middels alvorlige tilfellene oppstår skader på kroppens organer. Hunden får lever- og nyreskader og ofte blodmangel. Alt dette går over med hvile og passende medisinering. I de alvorlige tilfellene får hunden kraftige lever- og nyreskader. Blodlegemene blir ødelagt, og resultatet blir blodmangel. Hvite blodlegemer lekker ut og det oppstår store ødemer under buken, under brystet og på bena. Intensivbehandling kreves, men til tross for dette overlever ikke alle hunder et ormebitt.

Det er av stor betydelse hvor bittet skjer. Det vanligste er at hunden blir bitt i nesa og leppene. I blant blir den bitt i en eller flere poter. Man vet aldri på forhånd hvilken hund som blir dårlig, og man må derfor utgå fra at enhver hund kan bli dårlig.

En orm hugger byttet sitt og spruter inn gift i såret. Ormen dosere ulike mengder ved ulike tilfeller. Iblant virker det som om det ikke kommer noen gift i det hele tatt, mens i andre tilfeller kommer en større dose.

Ormegiften er en blanding av flere gifter eller enzymer. De påvirker blodet slik at blodlegemene blir ødelagt og det dannes blodpropper. Et av enzymene bryter ned vevet, frigjør de egne substansene og virker som gift.

Først merkes ikke ormebittet så mye på hunden, men etter en stund blir den trøtt og vil helst ligge ned. Etter en stund hovner den opp i kroppsdelen der den ble bitt. Hvis bittet er i nesen eller leppene, hovner ansiktet svært kraftig opp og når et høydepunkt etter ett til to døgn. Leppene kan bli et par centimeter tjukke og hevelsen kan gå nedover halsen.

Hvis bittet skjer i en pote vil den hovne opp og hevelsen vil spre seg oppover benet.

De fleste tror at de bittene som skjer i lepper og nese er de farligste, fordi de tror at hevelsen vil tette til luftveiene. Slik er det ikke, heldigvis. Til tross for at de fleste hunder blir bitt i nesen, er det de som blir bitt i benet, som oftest dør. Hvorfor er det slik?

Blodet pumpes rundt med hjelp av hjertet. Men i kroppen finnes også en annen type av sirkulasjon som man ikke snakker så mye om, nemlig lymfesirkulasjonen. Sirkulasjonen i lymfesystemet besørges i stor grad av musklenes sammentrekninger. Ormegiften i benet bryter ned vevet slik at giften lett kan suges opp. Lymfesystemet sprer deretter giften.

Hvis hunden i tillegg går på benet og gjentatte ganger bøyer og strekker på det, spres giften enda mer effektivt.

Tidligere anbefalte man folk som ferdet i områder med mye orm å ha med prednisolontabletter (kortisontabletter). Nyere forskningsresultater fra flere land viser at prednisolon ikke har noen dokumentert effekt. I en undersøkelse ble det påvist økt dødelighet som følge av kortisonlignende preparater (f eks prednisolon). Hunden vil også kunne utsettes for mer bevegelse som fører til at giften sprer seg raskere i kroppen. Bruk av slike tabletter kan gi en falsk trygghetsfølelse.

Hvis hunden din blir bitt av orm, skal du gjøre følgende:

 • Inspiser og let etter bittet
 • Hold hunden rolig, spesielt om bittet er i poter eller ben
 • Om du kan få tak i is – legg et kjølende omslag
 • Oppsøk veterinær så raskt som mulig

Kuttsår

Mindre kuttsår som ikke går igjennom alle hudlag kan man la være uten å dra til veterinæren:

 • Pass på at hunden ikke slikker på såret.
 • Rengjør såret med såpe og vann.
 • Bruk krage for å hindre hunden i å slikke.
 • Krager får man som oftest kjøpt i dyrebutikker og hos veterinæren.

Dypere sår bør sys for raskere sårheling. Er du usikker på om såret skal sys kontakter du veterinær eller en klinikk. Hvis du tror såret trenger å sys bør du komme deg til veterinæren innen seks timer.

Hold et våkent øye på hunden din

Under sommeren skjer flere trafikkulykker der hunder er innblandet. Mye fordi det er flere hunder som springer løse under sommertiden. En stor del av ulykkene skulle kunne forebygges. Mange hundeeiere tror at de har så bra lydighet på hunden sin at de kan la den gå løs også i trafikkerte områder. Men dessverre så er det ikke uvanlig at en ganske lydig hund kan stikke etter en tispe i løp, hare, katt eller en rival, og helt ignorere eierens innkalling.

 

Våre samarbeidspartnere: