Stadig flere opereres

 

Stadig flere opereres

Stadig flere hunder opereres på grunn av pusteproblemer. Norsk Kennel Klub har allerede foreslått rapporteringsplikt på operasjoner grunnet pusteproblemer som preventivt tiltak. Nå slår også svenske veterinærer alarm, melder SVT på sine nettsider.

Nylig lanserte den svenske veterinæren Maria Karlsson, klinikksjef ved Djursjukhuset i Sundsvall, et opprop for å få en endring i avlen. Så langt har 519 veterinærer skrevet under, melder SVT.

 -Det er vanskelig for «mannen i gata» å vite at hunden har et pusteproblem, men normal pust høres ikke. Det har gått ganske langt når man begynner å anse det som normalt at hunden peser, sier Karlsson til kanalen.

Ønsker rapportering

NKK jobber sammen med raseklubbene for å forhindre denne typen overdrivelser her hjemme i Norge. NKK foreslo også nylig å etablere rapporteringsplikt på operasjoner grunnet pusteproblemer.

  - NKK ønsker å utelukke hunder med store pusteproblemer fra avl. Vi ønsker nå derfor å få oversikt over hvilke hunder som er operert for disse problemene. Om det innføres rapportplikt på denne typen operasjoner, vil NKK kunne legge avlssperre på disse hundene. Dette innebærer at avkom etter disse hundene ikke vil bli registrert hos NKK. Om rapportplikten innføres og informasjonen tilgjengelig for alle i en åpen database hvor de opererte hundene var identitfisert med chipnummer vil dette kunne ha stor effekt i det svært viktige arbeidet med å redusere antallet hunder som lider av disse meningsløse overdrivelsene, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

Påtar seg å drifte

Enhver person som kjøper en valp, enten det er blandingshund eller rasehund, skal ha krav på at oppdretter opplyser om foreldrenes chipnummer, og vil da kunne benytte seg av databasen for å sjekke hvorvidt foreldredyrene er operert. I denne forbindelse fremmer også NKK et ønske om obligatorisk chip-merking av hunder, tilsvarende Dansk Hunderegister i Danmark.

 - Som det fremgår av brevet er NKK er villig til å påta seg å drifte den åpne databasen for de innrapporterte operasjonene, og vi ser frem til videre dialog med Mattilsynet rundt det vi anser å være et viktig steg for hundevelferden i Norge, sier Hage.

 

Våre samarbeidspartnere: