Sommertid med hund

Sommertiden gir mye glede for de firbente, men uheldige episoder kan også forekomme. Her er noen tips til hvordan du og hunden din får en trygg og fin sommer, og noen forslag til hva du bør gjøre hvis ikke alt går etter planen.
Informasjon om "Sommertid med hund" får du også gjennom NKK-Akademiet. Prøv kurset her.
Ikke forlat hunden i en varm bil
Den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting, er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen som avkjøler dyret hemmes. Blir hundens kropstemperatur for høy, kan det få alvorlige konsekvenser. Den kan få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer - og i verste fall dø.
Husk å parkere bilen i skyggen, og sørg for god ventilasjon ved å la bakluke eller vinduer stå på gløtt. Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overopphetinger av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning.
Se etter flåttbitt
Har hunden blitt bitt av flått, bør den fjernes raskest mulig og helst innen det første døgnet etter den har satt seg fast. Flåtten fjerner du med flåttfjerner eller pinsett. Du behøver ikke vri eller ha på noe middel, bare dra flåtten rett ut. Etter en tur i skogen kan det være lurt å ta en sjekk av hunden, og se om det har satt seg noen flått.
Kontakt veterinær dersom du opplever at kjæledyret får dårligere allmenntilstand, feber, slapphet, stivhet i ledd, og manglende matlyst. Det kan være tegn på borreliose. Borreliose behandles med antibiotika for både mennesker og dyr.
Huggormbitt
Hvis hunden blir bitt av huggorm skal den holdes i ro, og tas med til veterinær så raskt som mulig.
Små hunder kan bæres, store hunder kan gå rolig til de kan bli kjørt til veterinær. Hvor syk hunden blir, er avhengig av hvor mye gift huggormen har sprøytet inn og hvor lang tid det tok før hunden kom seg unna. Det er ikke lett å vite hvor mye gift hunden har fått i seg.
Ofte bites hunden i snuten eller i forbena. Hos hunder med et alvorlig huggormbitt oppstår det en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse i løpet av kort tid og hunden blir ofte trøtt etter en time. Smertene er også sterke inntil et par dager etter bittet. Det er også vanlig med akutt halting og smerte.
Insekstbitt
Enkelte vepse- og bistikk gir nesten aldri noen alvorlige reaksjoner, selv om en del hunder kan klage høylytt etter et stikk. Det pleier å gi seg uten behandling. Visse hunder er kraftig overfølsomme for vepse- eller bistikk og kan få en allergisk reaksjon på grunn av stikket. Dette er likevel meget uvanlig. Blir hunden dårlig bør veterinær kontaktes.
Kuttsår
Mindre kuttsår som ikke går igjennom alle hudlag kan man la være uten å dra til veterinæren, men pass på at hunden ikke slikker på såret. Det kan være en god idé å bruke en krage slik at hunden ikke kommer til. Selve såret bør du rengjøre godt.
Dypere sår bør sys for raskere sårheling. Er du usikker på om såret skal sys, kontakter du veterinær. Hvis du tror såret trenger å sys bør du komme deg til veterinæren innen seks timer.
Reis sikkert med hund
Å sikre hunden når du kjører bil er viktig for hundens del, men kanskje særlig viktig for de andre i bilen. Hvis hunden er løs i bilen risikerer du at den treffer deg med stor kraft i en eventuell kollisjon. Det er derfor viktig å sikre hunden godt.
Hvis hunden er sikret unngår du også å ha en panisk hund løs dersom du kolliderer. Det er også det beste for redningsmannskaper som kommer til et ulykkessted. Et bur som er forankret til bilen er den beste løsningen både for hund og passasjerer.
Hunden kan også bli bilsyk. Det er derfor en god idé å trene hunden til å være med i bilen fra den er valp.
Hund i båt og vann
Har du tenkt å legge inn en båttur med hunden, bør dere ha en flytevest tilpasset hundens størrelse. Hunden skal luftes før båtturen, og det anbefales å ikke legge opp til lange turer uten opphold. Er det mye sol og varme, sørg for en skyggefull liggeplass og ferskt drikkevann. Husk at hunden kan trenge gradvis tilvenning til båtlivet.
Er hunden din glad i å bade, må du passe på å tørke den slik at den ikke blir kald. I verste fall kan den få betennelse i ørene og få vannhale (betennelse i halen, som er svært smertefullt for hunden).
Vær beredt
Mye sterk sol kan ofte føre til røde øyne og solbrenthet. Bruk solbriller til hunder med øyeproblemer og solbeskyttelse beregnet på barn til hunder med lite pels/upigmentert hud.
Ha alltid med deg en liten førstehjelpspakke på lengre turer. Pass også på å lagre telefonnummer til nærmeste veterinærkontor eller vakthavende veterinær før turen starter. Det skader aldri å være forberedt, og det kan være vanskelig nok å finne en veterinær i ferietiden.
Nå som du er beredt, er det bare å nyte sommeren med din firbente venn!