Seks tips for å unngå fellene ved valpekjøpet!

Dunker valp. Foto Cilje H A Moe
Dunkervalp. Dunkeren er en av våre sju norske hunderaser. Foto Cilje H. A. Moe

Under koronaperioden var det tusenvis av nordmenn som kjøpte hund. Men selv om det store «valperushet» er over, er det fortsatt stor etterspørsel etter valper. Skal man få tak i en valp fra en seriøs og omsorgsfull oppdretter, er det viktig å gjøre undersøkelser og være nøye. 

Publisert:
 
  1. Velg riktig rase
    Det er viktig at du finner en hund av en rase som passer deg/din familie, og deres livsførsel. Du kan bruke Norsk Kennel Klubs rasevelger for å komme på sporet, via www.kjøpehund.no, men i tillegg bør du oppsøke noen som eier en slik hund, f.eks en oppdretter, eller gå på en hundeutstilling for å se flere eksemplarer av rasen. Det tilbys også en lang rekke blandingshunder for salg. Husk at det kan være vanskelig å vite hva slags egenskaper og utseende en blandingshund får, selv om det er en planlagt blanding mellom to kjente raser. Tenk selv og være kritisk, uansett hva du velger.
     
  2. Kontakt raseklubben
    De aller fleste tilgjengelige hunderaser i Norge er tilknyttet en raseklubb. Ta kontakt med klubben, som kan gi deg utfyllende informasjon om rasen, og henvise deg til en oppdretter. Oppdrettere tilknyttet en raseklubb er forpliktet til å følge Norsk Kennel Klubs etiske regler for hundeavl, de må helseteste sine dyr i henhold til sin rase, valpene må være ID-merket og registrert, og det må foreligge en skriftlig kjøpeavtale.
     
  3. Valg av oppdretter
    Det beste er å kontakte flere oppdrettere. Dra på besøk, se på hundene, still spørsmål, og vær forberedt på at du selv vil bli spurt om hva du kan tilby valpen. En seriøs oppdretter vil også søke å gi et balansert bilde av rasen. God kjemi med og tillit til oppdretteren er viktig, og en ressurs for deg som valpekjøper. Ønsker du mest mulig harde fakta, kan du selv sjekke foreldredyrenes avstamning, aktuelle premiering og kullets innavlsgrad på NKKs åpne database, www.dogweb.no.
     
  4. Vær forberedt på ventetid
    Koronaepidemien utløste et veldig behov for hund – NÅ! Det resulterte i mange lite gjennomtenkte kjøp, samtidig som det gav useriøse oppdrettere, smuglere og profitører gode vilkår. Mange av disse hundene var syke, og mange andre finner nå veien til omplasseringssentra eller ligger ute på finn.no til salgs. Ønsker du en kvalitetsvalp fra en kyndig oppdretter, kan du ikke bestille levering til en bestemt dato, men må vente til vedkomne har planlagt kull. Som oftest må man vente i flere måneder, kanskje i et år, før man får sin etterlengtede valp. Men kvalitet er verd å vente på!
     
  5. Vær forsiktig med kjøp fra utlandet
    Det kan by på utfordringer å kjøpe en hund fra utlandet, og det forutsetter god kunnskap og gode kontakter. Det er normalt trygt å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter i Norden, men kjøp utenfra de nordiske land kan ikke anbefales om man ikke har førstehånds kjennskap til selger. Fra alle andre land enn Sverige kreves det rabiesvaksine for å importere en hund, noe som betyr at valpen ikke kan komme før det er ca. 3,5 mnd. gammel. Det er også strenge regler for identitetssjekk og eierskap før en hund kan krysse en landegrense. Du må sette deg nøye inn i Mattilsynets regler. Blant annet kan ingen andre enn hundens registrerte eier (oppført i hundens pass) ta den inn i landet, uten å være forhåndsregistrert importør. 
     
  6. Dette må du unngå
  • Kjøp aldri en valp på grunnlag av et tilfeldig søk på nettet. Vær klar over at smuglere og hundeprofittører legger mye arbeid i å markedsføre seg digitalt, med falske bilder og feilaktige, ikke etterprøvbare opplysninger. 
  • Kjøp aldri en valp om du ikke selv blir gitt mulighet for å se kullets mor sammen med valpene.
  • Du ville aldri kjøpt en bil uten vognkort – ikke kjøp en valp, heller! Valpen skal leveres med skriftlig dokumentasjon, som registreringsbevis, ID-merking, helseattest fra veterinær, kjøpekontrakt og kontaktinformasjon til oppdretter. Husk at det er mulig å sjekke om valpen er registrert i NKK før du henter den, via www.dogweb.no. Les papirene, dobbeltsjekk om noe ser mistenkelig/rart ut. Svindlerne er dyktige, og spekulerer i folks godtroenhet.
  • Godta aldri at overlevering av valpen skjer på et tilfeldig møtested. Om selger insisterer på dette, har neppe han/hun rent mel i posen.
  • Ikke la deg sjarmere av en søt valp, og ikke tenk at du må «redde» den, selv om forholdene rundt kjøpet er suspekte. Da støtter du useriøse, noen ganger kriminelle aktører, og bidrar til dårlig dyrevelferd. Valpen kan også være syk og smittefarlig.

 

 

Våre samarbeidspartnere: