Raseavl og helse

NRK Lørdagsrevyen satte i reportasjen "Hunder feil avla" spesielt fokus på cavalier king Charles spaniel 27. mai.

Publisert:
 

I forbindelse med forarbeidet til reportasjen «Hunder feil avla» som ble vist i Lørdagsrevyen 27. mai, ble Norsk Cavalierklubb (NCK) og Norsk Kennel Klub (NKK) kontaktet av NRK som ønsket våre kommentarer til en rekke påstander. 
Reportasjen tematiserte hunderaser hvor avl går utover hundens helse. I forkant av henvendelsen til NKC og NKK var president i den norske veterinærforeningen, Torill Moseng, og overlege i nevrologi, Elise Tandberg, intervjuet om temaet.

Kari Skarpsno, nestleder i NCK og Trine Hage, administrerende direktør i NKK stilte til intervju, og understreket at vi tar rasens utfordringer på største alvor. Syringomeli innebærer lidelse for de hundene det gjelder, og vi ønsker naturligvis at dyrene skal kunne leve et friskt og godt liv.

NCK og NKK er enige med veterinærforeningen i at avl på syke dyr er uetisk, derfor er nettopp helsen til avsldyrene sentralt i NKKs «Etiske retningslinjer for avl og oppdrett».

Raseklubbene har avlsansvar for rasene. Allikevel ser vi at enkelte raser sliter med økt forekomst av enkeltsykdommer. Raseklubbene det angår har stadig fokus på å forbedre situasjonen. Fokuset fremkommer ofte i raseklubbenes avlsretningslinjer og egne krav til avlsdyr som kan benyttes innen den enkelte rase. Mange raseklubber har også egne seminarer for oppdrettere for å informere om hva de bør fokusere på for å få forbedre helsen gjennom seleksjon av avlsdyr.

NKK – det vil si raseklubbene, aktivitetsklubbene og deres medlemmer - har 120 års erfaring med raseavl med formål om å avle frem sunne og funksjonsfriske hunder. Vi i Norsk Kennel Klub er glade for at hundeavlen i Norge skjer på den måten det gjør. Her er det ingen sterke kommersielle krefter som styrer, hundene blir født i oppdretternes hjem og blir som en del av familien. Svært ofte er oppdretterens motivasjon for å få et kull at de selv ønsker å beholde en valp fra kullet. Oppdretterne er også ansvarlige for at hundene de gir fra seg er friske. Derfor har de en klar egeninteresse av å avle frem friske hunder.

Norsk Kennel Klub oppfordrer alle oppdrettere til å følge klubbenes avlsretningslinjer, det er raseklubben som kjenner rasen aller best og som sitter på overordnet kunnskap. Vi oppfordrer også alle valpekjøpere til å sette seg godt inn i rasen de har valgt seg, og snakke med både raseklubb og oppdretter før de kjøper seg hund.

 

Våre samarbeidspartnere: