PRESSEMELDING: Kroken på døra om vi ikke får hjelp raskt

Norge står i fare for å miste en sentral aktør for hundeeiere og for samfunnet. Prisen for å redde organisasjonen er ikke høy, vi trenger 10 millioner kroner. - Gevinsten er større enn regjeringen forstår, sier administrerende direktør i Norsk Kennel Klub Torbjørn Brenna. Smitteverntiltakene fra regjeringen har kostet Norsk Kennel Klub 23 millioner kroner. Krisepakkene for frivilligheten kan erstatte bare inntil 1,2 millioner kroner. Organisasjonen er fortvilet over at regjeringens øvrige krisepakker ikke er for dem.
Rundt 1,2 millioner mennesker lever med hund. Slik det er nå blir en viktig samfunnsaktør borte. Norsk Kennel Klub er avhengige av at regjeringen tar seg tid til å snakke med oss om løsninger, sier styreleder i Norsk Kennel Klub Jan Helge Nordby.
Våre 72.000 engasjerte medlemmer får en bedre hverdag takket være sitt samvær og aktivitet med hund. Vi trenger hjelp på deres vegne slik at vi kan fortsette med den viktige samfunnsnyttige jobben vi gjør – og vi trenger den hjelpen nå.
Regjeringens krisepakker treffer ikke
Norsk Kennel Klub er en av Norges største frivillige organisasjoner. I vår historie på 120 år har vi aldri stått i en så krevende situasjon som nå.
Norsk Kennel Klub taper 23 millioner kroner på smitteverntiltakene. Vi har permittert, og nesten all aktivitet er stanset. Vi er nå på minimal drift. Vi har aldri tidligere mottatt noen form for statsstøtte. Nå trenger vi 10 millioner kroner for å redde organisasjonen.
Krisepakkene som finnes per i dag treffer ikke frivillige organisasjoner. Vi kan maksimalt få 1,2 millioner fra pakken til frivilligheten. Krisepakkene til bedrifter får vi ikke tilgang til, fordi vi ikke har økonomi som formål.
- Fremtiden til kennelklubben er avhengige av en pakke som treffer oss raskt, sier administrerende direktør Torbjørn Brenna.
En viktig samfunnsaktør kan forsvinne
Hvis NKK blir borte, har vi ikke lenger en aktør som sørger for sunn og målrettet avl av hunder til viktige samfunnsfunksjoner som førerhunder, servicehunder, narkotikahunder, ettersøkshunder og redningshunder.
Norsk Kennel Klub har et godt samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet rundt hundeavl og hundeoppdrett, hundehelse og -velferd. Retningslinjer fra departementet viser ofte til NKKs raseklubber og rasestandardene vi arbeider ut fra. NKKs retningslinjer for avl og oppdrett og rasestandardene gjelder ikke for dem som driver hundeoppdrett uten å registrere hundene hos NKK – der gjelder kun minstekravene i Dyrevelferdsloven. Dersom NKK forsvinner vil også oppdrettere av rasehunder måtte avle hunder uten å ha noen felles regler.
- Dette kan gi svært uheldige utslag for både valper og nye hundeeiere. Til syvende og sist kan det bli et vesentlig samfunnsproblem, sier NKKs styreleder Jan Helge Nordby.
Norsk Kennel Klub engasjerer årlig mange hundre tusen mennesker i aktiviteter med hund, og vi gjør det for det meste på frivillig basis. Vi står for aktiviteter for alt fra «ihuga hundefolk» til hundeeieren som trenger et sosialt møtepunkt. Om vi ikke får hjelp nå blir dette tilbudet borte
Vi kan ikke stanse driften og vente på at det går over. Vi trenger hjelp nå.
![]() |
Jan Helge Norby, Leder av Hovedstyret i Norsk Kennel Klub |
![]() |
Torbjørn Brenna, Administrerende direktør i Norsk Kennel Klub (Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no) |
Kontaktpersoner:
- Jan Helge Nordby, leder i Norsk Kennel Klubs hovedstyre
Telefon 953 67 052, epost janhelge@gardfesthaugen.no - Torbjørn Brenna, Administrerende direktør i Norsk Kennel Klub
Telefon 901 59 295, epost torbjorn.brenna@nkk.no - Cecilie Holgersen, avdelingsleder kommunikasjon i Norsk Kennel Klub
Telefon 415 41 143, epost cecilie@nkk.no
Mer informasjon og bildemateriell
Norsk Kennel Klub har en rekke samarbeidsprosjekter med flere departementer:
|

NKK har samarbeid med aktører vedr blindehunder, servicehunder, redningshunder, og hundene politiet og forsvaret benytter til både narkotikasøk og andre oppgaver. Vi har avlsprogrammer og aktiviteter som sikrer hunder som egner seg til ulike samfunnskritiske formål. - Det er ikke alle hunder som egner seg til å bli f.eks. ettersøkshund. Egne avlsprogrammer, opplæringsprogrammer, aktiviteter og prøver sikrer samfunnet tilgang på gode ekvipasjer for et viktig arbeid. Newfoundlandshunden er kjent gjennom historien som en dyktig og uredd livredder i det våte element. På bildet viser en newfoundlandshund sine egenskaper under Dogs4All 2019 (Foto Cilje H. A. Moe)