Parvovirus-infeksjon hos hund

Illustrasjonsfoto: iStock
Illustrasjonsfoto: iStock

Det er de siste dagene blitt påvist parvovirus-infeksjon hos noen hunder i Sør-Norge. Mattilsynet mistenker foreløpig ikke noe større sykdomsutbrudd og mener landets hunder og hundeeiere kan fortsette å følge sine faste rutiner.

Publisert:
 

 

Mattilsynet er informert om at det er påvist parvovirus-infeksjon hos noen hunder/valper i Sør-Norge. Det mistenkes ikke noe større sykdomsutbrudd og det er for tiden ikke mistanke om at dette dreier seg om et nytt eller endret virus.

Det er ingen grunn til å endre dine rutiner med hunden basert på de tilfellene som er meldt inn til Mattilsynet nå.

 

Dersom hunden din ikke er vaksinert kan det være greit å få dette gjort, slik at det er mindre sannsynlig at hunden blir syk dersom den skulle bli smittet ved en senere anledning.

 

Kilde: Mattilsynet

Kunngjøringen fra Mattilsynet kan du lese i sin helhet, her.

Parvovirus

Parvovirus, også kalt hundepest, er en svært smittsom sykdom. Parvovirus-infeksjon gir alvorlig oppkast og diaré – først og fremst hos unge, uvaksinerte hunder. Viruset smitter enten direkte fra hund til hund eller indirekte via sko, klær, hender og andre gjenstander som har hatt kontakt med en smittet hund eller dens avføring eller oppkast.

Vaksinering

Mattilsynet opplyser at de fleste av de smittede hundene i tilfellene i Sør-Norge var uvaksinerte. Samtidig er det viktig å være klar over at de fleste vaksiner ikke beskytter 100 % mot sykdommen, fullvaksinerte dyr risikerer også å bli smittet, men blir sjelden syke. Alle hunder bør derfor vaksineres mot parvovirus.

Mattilsynet har satt opp følgende punkter for vaksinering mot parvovirus:

  • Valper kan vaksineres for første gang ved 7-8 ukers alder.
  • Alle valper bør i tillegg vaksineres ved 12 ukers alder, fordi antistoffer overført fra mordyret kan forstyrre immunresponsen ved vaksinasjon av yngre valper.
  • Valper som har begrenset kontakt med andre hunder, kan vaksineres første gang når de er 12 uker gamle. Dersom valper først vaksineres ved 12-ukers alder, er det i de fleste tilfeller tilstrekkelig med én vaksinedose. Valpen regnes som beskyttet og fullvaksinert 2 uker etter denne vaksinasjonen.
  • Dersom det bekreftes utbrudd av parvovirus i et geografisk område, kan man i tillegg vurdere vaksinasjon også ved 16 ukers alder. Deretter anbefales det revaksinasjon ved 6 måneders alder og av fullvaksinerte hunder hvert 3. år.

Kilde: Mattilsynet

 

Våre samarbeidspartnere: