Økning i antall registrerte hunder i 2020

Border collie

NKKs registreringstall viser at det ble registrert om lag 10 % flere rasehunder i 2020 enn året før. 29 260 nye valper ble registrert i NKKs registre i fjor, som er en økning på 2507 valper. Den mest populære rasen var nok en gang border collie.

Publisert:
 

Alle registreringstallene, fordelt på land, fylke og kommune, finner du under "Dokumenter" på denne siden.
(Ved å klikke på de ulike fanene helt nederst i Excel-dokumentet kan du velge ulike visninger.)
 

Oppdretterne NKK har vært i kontakt med kan bekrefte at det har vært en ekstra stor pågang fra hundekjøpere det siste året, og at ventelistene for å få seg en valp generelt er lange.

Likevel vil ikke oppdretterne kaste seg rundt for å avle frem flest mulig hunder. Oppdrettere som registrerer hunder hos NKK har blant annet en rekke etiske grunnregler for avl og oppdrett de må følge. Det handler om å basere avlen på langsiktige mål og kombinere avlsdyr som fremmer god mental og fysisk helse for valpene.

Disse oppdretterne driver med andre ord med avl og oppdrett med bakgrunn i en genuin interesse for hundene og rasen, og ikke med mål om å selge flest mulig hunder.
 

Topp tre populære

Det ble i 2020 registrert 1378 nye border collie-valper totalt i landet, som gjør hunden til den mest populære av året. 

Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg

På andreplassen havnet Staffordshire bull terrier med 1026 nyregistrerte valper i 2020. Dette er en morsom og modig rase, som er med på det meste. Rasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker. Det er også viktig å huske at «staffen» ikke lar seg pille på nesa. Dette er veldig sterke hunder, både fysisk og mentalt som ikke vil motstå provokasjon fra andre hunder.

På tredjeplassen finner vi golden retriever med 912 registrerte valper i 2020. Dette er en svært vennlig og tillitsfull rase, med god selvtillit. Golden retriever en god allroundhund. Rasen har medfødt apporteringslyst og høy arbeidskapasitet, og trives i en aktiv hverdag.
 

Topp 20 registrerte raser i 2020

 1. Border collie
 2. Staffordshire bull terrier
 3. Golden retriever
 4. Engelsk setter
 5. Norsk elghund grå
 6. Labrador retriever
 7. Schäferhund normalhår
 8. Cocker spaniel
 9. Shetland sheepdog
 10. jack russell terrier
 11. Pomeranian
 12. Dansk-svensk gårdshund
 13. Finsk lapphund
 14. Gordon setter
 15. Irsk setter
 16. Bichon havanais
 17. Cavalier king charles spaniel
 18. Siberian husky
 19. Flat coated retriever
 20. Stor puddel
   

Viktig å gjøre rett valg

Å skaffe seg en hund er en omfattende prosess, for en hund er ikke bare en hund. Det finnes flere hundre ulike raser, og det er helt avgjørende at man bruker god tid på å velge slik at man ender opp med riktig hund for seg og sin familie. 

Først må man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha en hund, og at man har den tiden og motivasjonen som kreves for å tilfredsstille hundens behov. Man må blant annet tenke over om en hund også passer inn i livet når koronapandemien er over. Deretter må man finne en rase som passer til det livet man lever.

www.kjøpehund.no har NKK samlet informasjon om alt man bør tenke på når man skal anskaffe seg hund. Her finnes blant annet en rasevelger, hvor man kan plotte inn ulike egenskaper, for så å få forslag til hvilken hund som kan passe til ditt liv.

Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter.

 

Våre samarbeidspartnere: