Norges beste i knivskarp konkurranse

DOGS4ALL ble avviklet for åttende gang sist helg i messehallene på Lillestrøm. Totalt deltok nærmere 7000 hunder, og hvem som ble årets mestvinnende hund - Bamsevinner 2017 - ble ikke avgjort før i siste sekund!

Publisert:
 

Av Anne L. Buvik

I år var det utvidet med «oppvarmingsdag» med valpeshow og match-show, mer uhøytidelige, uoffisielle konkurranser, hvor også de minste valpene (4-6 mnd) fikk prøve seg i litt mindre stressende omgivelser. Hundefolket stilte opp – over 500 valper gjør dette til det kanskje største valpeshowet i Norge noensinne! Et sjarmtroll av en mops, Analog Ci X-games gikk helt til topps. Han eies av Brynjar Holmli.

Vinnertitler

Lørdag og søndag var det klart for Norsk Vinnerutstilling, hvor hunder som ble "best i rasen", og "best i motsatt" fikk tittelen «Norsk Vinner 17». Juniorer og veteraner som vant sine klasser med minst excellent ble «Norsk Juniorvinner 17» eller «Norsk Veteranvinner 17». Titlene frister, for sjelden ser du så mange vel besatte junior- og veteranklasser som på denne utstillingen! Det var også NM i juniorhandling, nordisk mesterskap i lydighet, og og agilitykonkurranser.

Fem norske gruppevinnere

Gruppe 1, gjeterhunder, ble vunnet av en welsh corgi penbroke, Jojoamile Behind the News. Denne tispen eies av Rita Tilley Wilberg fra Sørumsand, og har hentet seg mange toppresultater i løpet av sesongen. Gruppe 7, stående fuglehunder, ble toppet av en stilig pointer, East Meadows Manboy, eid av Ulla-Britt Østman fra Sverige. 

I gruppe 8, støtende og apporterende hunder og vannhunder, kom en av kandidatene til å vinne «Bamsestatuetten» inn i ringen. Den amerikanske cocker spanielen Statesman Miss Devine, eid av Vibeke Paulsen fra Støren, ble Best in Show på Lillestrøm i fjor. Da ble hun nummer to i konkurransen om Bamsestatuetten, og nå lå hun i samme posisjon, men god mulighet til å vinne. Dommer John Thirwell fra Storbritannia sendte «Vega» opp på førsteplassen! I gruppe 9, selskapshunder, kom den hardeste konkurrenten, nemlig den engelskoppdrettede toypuddelen Aedan Talk Of The Devil, et herlig sjarmtroll som virkelig «eide» ringen. Dommer Arne Foss så ingen som kunne slå ham i gruppa. Dermed fikk også han billett til søndagens BIS-finale, og konkurransen om «Bamsestatuetten» var like åpen. Hunden eies av Christina Johansson fra Hof i Vestfold. Spenningen var til å ta og føle på!

Dagens siste finale gikk til Sverige, da salukien Sundown Gossip And Champagne, eid av Cecilie Schubert, toppet myndegruppen, gruppe 10.

Søndagen var det duket for hunder fra gruppe 2, 3, 4/6 og 5, dessuten skulle alle «Årets»-konkurransene avgjøres!

Gruppe 2, schnauzer- pinscher- og molosserraser, ble toppet av en sort riesenschnauzer, Riesen Monamis Rock Solid, eid av Stine Andersen. I gruppe 3, terriers, var det duket for en gammel kjenning, kerry blue terrier Shyloch Statement, eid av Helge Kvivesen fra Halden. Gruppe 4/6, drivende og sporhunder, gikk til en svensk beagle, Maple Ridge Northern Lights, oppdrettet i USA og eid av Madeleine Bäck.

Dagens siste gruppe, spisshunder i gruppe 5, ble en helnorsk affære på flere måter. Ikke bare var de to første norskeide, men de var også flotte representanter for våre egne nasjonale hunderaser! Vant gjorde den velkjente buhunden Kimura’s Peer Gynt, eid av Kathrine Lindstrøm fra Haugesund.

 

Norges beste i knivskarp konkurranse

 

Hakk i hel fulgte norsk elghund grå, Varjdalens TK Miro, eid av Roald Normo fra Mosjøen. Denne kjente elghundutstilleren stortrivdes i den store ringen, og flørtet uhemmet med publikum! Normo fikk hele tre opptredener i finaleringen da han også konkurrerte om beste norske hunderase, hvor det igjen ble en andreplass, og i finalen for «beste veteran», hvor han igjen ble nummer to, denne gangen med hunden Kato. Litt spesielt var at rasen ble bedømt av en amerikansk dommer, Patricia Trotter, men for de som måtte stusse på det: Patricia Trotter et verdensberømt for sitt oppdrett av nettopp vår nasjonale rase, og har blant annet vunnet best in show på Westminster, USAs mest kjente utstilling, med norsk elghund grå. Så rasen var i de beste hender!

Patricia Trotter hadde også fått den ærefulle oppgaven å dømme best in show på Lillestrøm. Det var fem norske og fire svenske finalister. Spenningen var stor: Ville puddelen holde på sin knappe ledelse i kampen om «Bamsen», eller ville den amerikanske cockeren snappe trofeet i siste øyeblikk? Puddelen ledet med et par poeng, og da Patricia Trotter var ferdig med fingranskingen og finalistene ble kalt inn igjen for plasseringer, ble spenningen utløst med én gang. For på fjerdeplass kom den amerikanske cockeren, og dermed var det klart at puddelen hadde vunnet «Bamsestatuetten»! Det ble nesten full uttelling, for den plasserte seg også som 2. BIS, mens den norske buhunden ble 3. BIS.

Satser på nytt i 2018

Helt til topps gikk Helge Kvivesens kerry blue terrier, Shyloch Statement, som avsluttet sesongen som han begynte, med en Best in show-triumf. Kvivesen har tidligere vunnet «Bamsestatuetten» hele tre ganger med tre ulike kerry blue-terriers, og vi har neppe sett det siste av denne flotte hunden!

Norges beste i knivskarp konkurranse

- Jeg kommer til å stille ham ut neste år også, bekrefter Helge Kvivesen.

– «Pondus» har hatt en fantastisk karriere, men er faktisk ikke så mye utstilt, og han er ennå ikke fire år. Og han har et unikt temperament og elsker å vise seg frem. Han har vært Årets terrier i Norge både i fjor og i år, og er fersk verdensvinner fra Leipzig. Å vinne her på Lillestrøm var en stor opplevelse.

Pondus ble til slutt nummer tre på Bamselisten, og så får fremtiden vise om han avanserer til neste år. 

Bamsevinner 2017

For eieren av puddelen Aedan Talk Of The Devil, Christina Johansson, ble dette en minnerik dag da toy puddelen ble kåret Årets mestvinnende hund og fikk overrakt den prestisjetunge Bamsestatuetten. Johansson er opprinnelig fra Sverige, men bor nå i Norge. Bamsevinneren er en snart tre år gammel hannhund.

Norges beste i knivskarp konkurranse

I år har han kun vært stilt ut på NKKs internasjonale utstillinger i Norge, hvor han er uslått i rasen. Han vant Best In Show på NKK Ekeberg i juni, BIS-2 i Bø og i Ålesund og også på DOGS4ALL. Han har også flere gruppeplasseringer. Totalt holdt det til «Bamsestatuett»!

 Vi gratulerer alle vinnere!

 

Våre samarbeidspartnere: