NKKs hedersbevisninger 2019

NKKs Oppdretterpris
Én av oppdretterprisene ble tildelt Vigdaætta Kennel. Per Arne Watle, Bjørn Watle og Kristin Watle

Tradisjonen tro ble det også i år overrakt hedersbevisninger til personer som har utmerket seg i sitt arbeid for og med hund. Gullmerket, sølvmerket og oppdretterprisen deles ut til sentrale og viktige personer i hundemiljøet. Gratulerer så mye til alle.

Publisert:
 

Gullmerket tildeles for fremragende personlig innsats for NKKs medlemsklubber og hundesaken over tid. Hvis merket tildeles for arbeid direkte med hunder, må arbeidet ha spent over en lang årrekke, flere raser og flere områder.

Sølvmerket tildeles for verdifull personlig innsats for NKKs medlemsklubber og hundesaken over tid, herunder også fremragende oppdrett.

Oppdretterprisen tildeles personer som kan vise til eget oppdrett av rasehunder med fremragende kvalitet. Oppdrettet skal i sin bredde være preget av hunder som viser oppdretterens evne til et suksessfullt oppdrett av hunder med meget høy kvalitet – alt tatt i betraktning rasens eksteriør og bruksegenskaper.

NKKs Gullmerke – Marianne Holmli og Lars Blomberg

 

Marianne Holmli er tildelt NKKs gNKKs gullmerkeullmerke. Hun er godt kjent for sin innsats i hundemiljøet. Hun har tidligere vært medlem i NKKs Hovedstyre og vært styremedlem i Norske elghundklubbers forbund. 

Marianne Holmli har også vært aktiv i en lang rekke komiteer og utvalg av betydning for hundesaken. Hun er aktiv oppdretter av topphunder i flere raser sammen med sin mann, og er i tillegg eksteriørdommer for mange raser. 

Lars Blomberg er tildelt NKKs gullmerke. Han kjent for de aller fleste i Hunde-Norge. Han var i en årrekke ansatt i NKK, hvor han var plassjef og teknisk leder for mange utstillinger.

Lars Blomberg har hatt en enorm vilje til å stille opp og hjelpe arrangører som har trengt hjelp. Denne godhjertede innsatsen er noe svært mange har fått gleden av å oppleve. De positive tilbakemeldingene på hans innsats gjennom årene er mange. Det er ytret stor takknemlighet for at Lars Blomberg har stilt opp med råd og dåd gjennom alle år.

NKKs Sølvmerke – Bente Karlsen, Jonny Mathisen og Lisbeth Annie Endresen

 

NKKs sølvmerke


Bente Karlsen er tildelt NKKs sølvmerke. Hun er en av de mange som har holdt NKKs organisasjonsapparat i gang. Hun har hatt en rekke verv, blant annet i NKK region Hedmark og Oppland. Hun er en mye benyttet ringsekretær som ofte er å se i finaleringene.

Jonny Mathisen er tildelt NKKs sølvmerke. Han har bidratt på mange måter med sin kompetanse i organisering av utstillinger og prøver. Han er en ettertraktet ringsekretær som blant annet har bidratt i finaleringene på de store NKK-utstillingene. Han er også en av de som stiller opp som medhjelper på mindre klubbers utstillinger utendørs på vintertid.

Lisbeth Annie Endresen er tildelt NKKs sølvmerke. Hun er en av NKKs gode støttespillere. Hun er først og fremst kjent for sitt arbeid i NKK region Nordland. Her har hun gjort en stor innsats som leder i en geografisk stor region. Hun har arbeidet med medlemsoppfølging, utstillinger, kurs og andre aktiviteter. Hun er også en erfaren ringsekretær.

NKKs oppdretterpris – Vigdaætta Kennel og Kennel Quantos

Vigdaætta kennel – Per Arne Watle, Bjørn Watle og Kristin Watle

Kennel Vigdaætta driver med opprett av engelsk setter, og oppdrettet har faktisk 100-årsjubileum i 2019. Det er tredje generasjon Watle som i dag innehar oppdrettet.

Vigdaætta har vært ledende innen oppdrett av engelsk setter, men har i de tidligste år også oppdrettet gordon setter.

Per Watle stilte høye krav til eksteriør og jaktegenskaper, og Vigdaætta var kjent for å avle vakre engelsksettere helt i norgestoppen. I tillegg til flotte utstillingsresultater, gjorde hundene seg bemerket på resultatlistene på jaktprøver, i høystatusløp og Norgesmesterskap. De har satt varige spor etter seg som avlshunder gjennom sin lange historie. Oppdretterne har også klart å opprettholde kontinuitet i sine prioriteringer av egenskaper i sin avlsbase, blant annet ved å kombinere egne linjer med utenlandske blodslinjer.

I tillegg til en lang rekke premier i unghund-, kvalitet- og vinnerklasser både på utstillinger og jaktprøver, har de blant annet flere finalepremieringer i Norsk Derby, et 40-talls finalepremier i NM Høyfjell, NM Lavland, NM Vinter og NM Skog, og i Sølvhunden. Det innbefatter fire Norgesmestre og seks Sølvhundvinnere. I tillegg kommer et par og tjue champions, både dobbeltchampions, jaktchampions og utstillingschampions.

Vigdaættahunder eid av andre, kan plusse på denne lista med både NM-titler og championater. Ingen andre kenneler har flere plasseringer og titler fra forskjellige NM-finaler og unghund-høystatusløp enn Vigdaætta. Hunder fra oppdrettet har preget den norske engelsksetteren og gitt gode utgangspunkt for videre avl hos andre oppdrettere. 

Kennel Quantos – Tor W. Johansen og Inger Lise Jensen

NKKs oppdretterprisKennel Quantos oppdretter schäferhund både korthåret og langhåret, samt det som blir kalt hvit schäferhund, men rasen heter formelt hvit sveitsisk gjeterhund. De har også oppdrettet noen få kull med Welsh Corgi Pembroke som har gitt fem champions i forskjellige land på denne rasen.

Kennel Quantos vant BIR og BIM med langhår og ble BIM med korthåret schäfer på Tysk Vinnerutstilling i Tyskland nå i 2019. Kennelen har eksportert hunder som hevder seg i toppen i flere verdensdeler. Kennel Quantos vektlegger rasens sunnhet i sitt oppdrett, og tatt på alvor kritikken rasen har fått med tanke på overlinje og overvinkling.

De har i svært mange år vært helt i toppen når det gjelder schäfer-rasene og de hevder seg fremdeles i toppen både i Norge, Sverige og Danmark. Noen av merittene til Kennel Quantos hunder inkluderer 3 x Bamsevinner i Norge med eget oppdrett. Quantos har også blitt nummer én i årets oppdretter, alle raser i Danmark. De er eneste norske oppdretter som har oppnådd dette. De har også vært nummer to i Danmark og plassert som åttende beste i Sverige. I tillegg har de har også vært BIS oppdretter både på NKK, SKK, DKK og i Luxemburg. Quantos hunder har også vært plassert på toppen på Norsk Schäferhund Klubs arrangementer og de har tilsammen fått 173 Vinnertitler. Quantos hunder har blitt best i rasen hele 1039 ganger fra 2008 – 2018, med Best in Show hele 119 ganger i denne perioden.

Kennel Quantos har bevist at deres oppdrett både har korrekt eksteriør og samtidig har de egenskaper som skal til for å utføre arbeidsoppgaver som rasen er avlet for: IPO, godkjente lavinehunder, narkotikahunder, tjenestehunder i politiet osv.

Teksten er basert på Komitéen for NKKs hedersbevisningers uttalelser.

 

Våre samarbeidspartnere: