NKKs hedersbevisninger 2018

Hedersbevisning RS 2018, én av oppdretterprisene
Én av oppdretterprisene ble tildelt Kennel Courtborne. Kristin, Rita og Steinar Hoff og Jørgen C. Lien (sistnevnte er ikke med på bildet) Foto: Kjetil V.Johansen

Tradisjonen tro ble det også i år overrakt hedersbevisninger til personer som har utmerket seg i sitt arbeid for og med hund. Gullmerket, sølvmerket og oppdretterprisen deles ut til sentrale og viktige personer i hundemiljøet. Gratulerer så mye til alle.

Publisert:
 

Gullmerket tildeles for fremragende personlig innsats for NKKs medlemsklubber og hundesaken over tid. Hvis merket tildeles for arbeid direkte med hunder, må arbeidet ha spent over en lang årrekke, flere raser og flere områder.

Sølvmerket tildeles for verdifull personlig innsats for NKKs medlemsklubber og hundesaken over tid, herunder også fremragende oppdrett.

Oppdretterprisen tildeles personer som kan vise til eget oppdrett av rasehunder med fremragende kvalitet. Oppdrettet skal i sin bredde være preget av hunder som viser oppdretterens evne til et suksessfullt oppdrett av hunder med meget høy kvalitet – alt tatt i betraktning rasens eksteriør og bruksegenskaper.

NKKs Gullmerke – Aase Jakobsen

Aase Jakobsen er tildelt gullmerket. Fra har fra før mottatt sølvmerket i 2000, og oppdretterprisen i 2007.

Fra hun mottok sølvmerket og frem til i dag, har hun fortsatt å være leder for NKK region Troms/Finnmark, samt leder for Tromsø Hundeklubb. I tillegg har hun fått flere dommerautorisasjoner, oppdrettet enda flere Dalmatinere og har fortsatt med å inneha flere verv i utvalg og komiteer.

Aase Jakobsen er kjent for sitt engasjement og stå-på-vilje. Hun har arbeidet for hund og hundesport siden 70-tallet, noe som tilsier 50 år med organisasjonsarbeid for hund. Hun var leder i Norsk Spaniel klubs avdeling i Tromsø på 70-tallet, og har vært leder for Tromsø HK siden 1989. Hun var styremedlem i NKKs hovedstyre på 90-tallet, og medlem av NKKs organisasjonskomite fra slutten av 90-tallet frem til 2007.

Aase Jakobsen har også vært medlem av NKKs Disiplinærkomite fra 2009, og leder av NKK Troms og Finnmark siden begynnelsen av 2000-tallet. I tillegg til nestleder, sekretær, styremedlem, webmaster, redaktør, avlsrådsleder/medlem og leder for dommerkomite i Norsk Dalmatiner klubb fra 1986.

NKKs sølvmerke – Anne Igsi, Margit Lines Våtvik og Gerd Haugen

Hederspris RS 2018, sølvmerketAnne Igsi tildelses NKKs Sølvmerke. Hun var en av Norske Dachshundklubbers Forbunds (NDF) første dommere på ettersøk og drevprøver. Her har hun gjort en solid innsats i en årrekke. Hun har fungert både som dommer og NKK representant på prøver og har også selv vært en ivrig prøvedeltaker. Hun var senest NKK-representant på NM Blodspor i 2017, og NKKs representant på NM Drev 2017. Anne Igsi har også skrevet og utgitt bok om «Ettersøkshunden».

Anne Igsi og familien, var arrangører av noen av de første ordinære sporprøvene i regi av dachshundklubben. Klubbens første kunsthi var også lokalisert på gården. Det arrangeres årlig et lukket rasemesterskap i blodspor på Igsi gård.

I NDF har Anne Igsi hatt mange ulike verv innenfor hovedstyret og forbundets avlsråd/sunnhetsutvalg. Hun har bidratt sterkt med sitt engasjement for saker som berører dachshundene og dens bruksområder gjennom mange år. Hun har arrangert dommerkonferanser for drevdommere og vært instruktør for etikkkurs for nye dommere. Da NDF skulle utarbeide RAS for dachshunder hadde Anne Igsi en sentral rolle. Anne Igsi har også vært medlem av fagkomite for drev i NKK.


Margit Lines Våtvik og Gerd Haugen fikk begge NKKs Sølvmerke for sitt arbeid og engasjement for den særnorske rasen Norsk Lundehund gjennom en årrekke. I tillegg til å være oppdrettere og utstillere har de begge to lagt ned mye tid på helsearbeid, særlig på Lundehundsyndromet hvor de gjennom langvarige observasjoner blant annet har sett på av helseeffekter ved ulik type foring. Kunnskapen deres sammen med innspill fra forskere og veterinærer har vært avgjørende for forebyggende helsearbeid. Begge har vært opptatt av genetisk spredning i rasen. De har også i stor grad klart å involvere en stor andel av lundehundeiere og valpekjøpere i klubben sine aktiviteter.

Begge er til tross for høy alder fortsatt oppdrettere og rådgivere med en enestående kompetanse om rasen.

NKKs oppdretterpris – Kennel Courtborne, Kennel Larhjelm, Kennel Romi, Kennel All Trade, Magic Charm og Kennel US

Kennel Courtborne – Rita, Steinar og Kristin Hoff og Jørgen C. Lien. Rase: Whippet

Oppdretterpris RS 2018, Courtborne

Kennel Courtborne har drevet med kvalitetsoppdrett av Whippet siden 2000. Kennelen har tidligere også hatt oppdrett av Saluki, med mange champions.

De har oppdrettet en lang rekke Whippet-champions. CH Cortborne Shelson har også oppnådd championat i rasens hjemland, England, hvor det ofte er 3 – 4oo Whippets påmeldt. I tillegg vant de CC på Crufts i 2016 med Courtborne Armani. Mange av hundene er i tillegg gruppevinnere og BIS- vinnere på både nasjonale og internasjonale utstillinger. De har også eksportert hunder til blant annet Island, og har med dette dannet grunnlaget for rasen der. Kennelen er også aktiv innenfor LureCoursing-miljøet.


Kennel Larhjelm – Lars Hjelmtvedt. Rase: Dachshund, strihåret

Kennel Larhjelm, og har siden 1998 hatt et kvalitetsoppdrett av Dachshund strihåret. Dette har resultert i et 50-talls championater, samt flere premierte på drev, hi og spor. Han er to ganger blitt kåret til «Årets Oppdretter» i NKK sin årskonkurranse. Han er også ofte blitt plassert eller vunnet beste oppdretterklasse på de største utstillingene i Norden. Larhjelm-hunder har vunnet mange grupper og BIS-plasseringer på internasjonale utstillinger, og et uttall BIS på NDF sine utstillinger. Hunder fra Kennel Larhjelm finner man i stamtavler i hele Norden.


Kennel Romi - Rolf Mangerud, Trond Aagesen. Rase: Schäferhund

Oppdretterprisen RS 2018Rolf registrerte kennelnavnet i 1978, og Trond ble medeier  i 1985. Konkurransen blant schäferhunder har vært meget stor og det har vært like viktig å produsere velfungerende hunder i vårt moderne samfunn som og å fokusere på utstillinger og champion-titler.

Kennel Romi har oppdrettet 1 - 2 kull pr år. Det har blitt 18 NO, 7 SV og 2 Internasjonale champions, og tillegg en lang rekke hunder med cert, men også lydighets champions. Best in Show både i Norge og Sverige på internasjonale utstillinger. V1 i brukshundklasse i Tyskland. 8 VA hunder ved norsk og nordisk vinnerutstilling. 11 hunder med ferdselsprøve IPO 1, og 2 med IPO3.

Rolf har vært tillitsvalgt i Norsk Schäferhundklubb siden 1978, mangeårig formann i avd. Nordenfjeldske og avd. Romerike. Formann i hovedstyret i 89-95, og leder i NKK’s apellutvalg. Trond har vært tillitsvalgt i styret i avd. Nordenfjeldske siden 1988. Begge er tildelt Norsk Schäferhundklubbs høyeste orden, Fårehunden i Gull. Rolf er også æresmedlem av NSchK. Kennelen ble i 2018 tildelt Mimmi prisen som tildeles oppdrettere med spesiell omsorg for klubb og fellesskap og som gjør en særlig innstas for at valpekjøpere på en positiv måte knyttes til klubbmiljøet.


Kennel All Trade - Ingrid Prytz Ohm og Per Morten Aarak. Rase: Welsh Corgi, Cardigan

Kennel All Trade hadde sitt første kull med Welsh Corgi, Cardigan i 1997. På den tiden var rasen meget fåtallig og kvaliteten høyst middelmådig de fleste steder i verden. Kennel All Trade har utvist et meget stort internasjonalt engasjement og utvekslet avlsmateriale med oppdrettere i de land hvor rasen var sterkest på den tiden. Kennel All Trade har vært meget dyktige når det gjelder import og bruk av det ervervede avlsmaterialet, og har gjennom sitt arbeid hatt meget stor betydning for rasens positive utvikling, først og fremst i Norden, men også i resten av Europa og USA. Rasen er i dag meget tallrik i Norden, og av betydelig høyere gjennomgående kvalitet enn i 1997.

Det finnes omtrent 50 nasjonale All Trade champions i mange forskjellige land, deriblant mestvinnende Cardigan i fem forskjellige land, og 16 internasjonale Champions. Kennel All Trade har flere ganger vunnet Norges mestvinnende Cardigan både med importer og hunder av eget oppdrett. I og med deres utgangspunkt i Nedre Vats er deres betydning for rasens utvikling internasjonalt ikke mindre enn beundringsverdig. 

I tillegg til sitt oppdrett av cardigan har de også oppdrettet border collies. Av resultatene kan nevnes flere godkjente gjeterhunder, Europa og Verdensmester LP, vinner av Gerapokalen, samt svensk og nordisk mester i agility. I tillegg er både Ingrid og Per Morten aktive i sin lokale hundeklubb og lokale NKK avdeling De har begge instruktørutdannelse, samt at Ingrid er både ringsekretær og dommer.


Magic Charm – Unni Lima og Egil Olsen. Rase: Cavalier King Charles Spaniel

Magic Charm har siden 1993 hatt et kvalitetsoppdrett av Cavalier King Charles Spaniel, som har resultert i over 50 champions av eget oppdrett. De har også eksportert til rasens hjemland, England, og denne har også oppnådd Eng CH. Magic Charm har også vært flittige importører av kvalitetshunder, noe som har resultert i ytterligere et 30-talls champions.

De har hatt/oppdrettet mestvinnende Cavalier i Norge i 94, 97, 00, 02, 03, 04, 06, 08, 10, 11, 12, 14 (Resultater etter 2014 er ikke tatt med). Dette er imponerende resultater uansett rase, men når man tar i betraktning at CKCS har vært en tallrik utstillingsrase i disse årene, blir bragden desto større.


Kennel US – Elin Wittusen. Rase: Irsk setter

Elin Wittusen startet sitt US-oppdrett av irsk setter i 1977. Helt siden den gang har hun arbeidet for å fremme rasens egenskaper som god jakthund, med et rasetypisk utseende. Da US-kennelen startet opp, ble avlsmaterialet for irsk setter beskrevet som snevert. Rasen hadde et rykte som omtalte hundene som heller middelmådige jakthunder.

Kennel US importerte hunder med fremragende jaktlinjer fra Amerika, i første omgang for å styrke bruksegenskapene. Disse hadde ikke helt det eksteriøret vi var vant til her, så neste steg var å avle tilbake det korrekte, og rasetypiske utseendet. US-kennelens resultater er svært imponerende med et meget stort antall jaktchampions. I senere tid har også oppdrettet mange championater/cert fra utstilling, på merittlisten.

US-hundene har i mange år ligget helt i toppen på jaktprøver, og kennelens avlstisper er i så måte ikke noe unntak. Elin Wittusen har instruktørutdannelse og har kurset og inspirert utallige fuglehundeiere i løpet av disse årene. På sitt hjemsted på Hjerkinn bygde hun opp et flott hundemiljø gjennom mange år, og der var alle, uansett rase, velkomne for å se, delta og lære. Hun er også æresmedlem i Norsk Irsksetterklubb.

 

Våre samarbeidspartnere: