NKK-veterinærens råd: Slik aktiviserer du hunden din

shetland sheepdog, nkk, norsk kennel klub, valp
Illustrasjonsfoto: iStock

Det er fullt mulig å gi tilstrekkelig mosjon og stimulering til en hund til tross anbefalingene fra myndighetene.

Publisert:

Veterinærinstituttet uttaler at de ikke har avklart årsaken til sykdommen. Det er usikkert hvordan den eventuelt smitter mellom hunder, og Mattilsynet har derfor gått ut med råd at man inntil videre begrenser nærkontakt med andre hunder, men sørger for at hunden får den luftingen og mosjonen den trenger.

NKKs veterinærer har også utarbeidet spesifikke råd, som kan være aktuelle for våre medlemmer. Rådene er basert på de siste uttalelsene fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet 17. september 2019.

Råd til hvordan man skal forholde seg til det daglige hundeholdet 

I og med at Mattilsynet fremdeles råder at man bør begrense nærkontakt mellom hunder og unngå ansamlinger av hunder, vil mange hundeeiere oppleve at felles treninger, konkurranser, utstillinger og prøver er avlyst. Andre ønsker å avstå selv, pga. smittehensyn.

Det er imidlertid fullt mulig å gi tilstrekkelig mosjon og stimulering til en hund til tross anbefalingene fra myndighetene. Mental trening kan være vel så interessant og slitsom for hunden som fysisk trening. Søk etter godbiter er som regel noe hunden setter pris på. Dette kan gjøres ved gjemme mat eller godbiter rundt om i huset, eller utendørs i hagen, for eksempel. Annen søkstrening, f.eks. etter nøkler, sko, etc. er også god hodetrim. Godbiter kan gjemmes inne i et håndkle eller en spesialdesignet leke, slik at hunden må jobbe litt for å få ut godbitene. 

Innlæring av nye triks er ofte noe som både hund og eier setter pris på. Spesielt liker barn denne treningen, da de har god fantasi og sans for lek. Positiv trening med masse godbiter og lek styrker båndet mellom hund og eier, og bidrar til glede for begge parter. Vanlig lydighetstrening er selvsagt mulig å gjøre alene. Selv om det er mulig å stimulere hunden med mental trening, må man ikke glemme at alle hunder har et grunnleggende behov for lufting og noe fysisk aktivitet. 

Les også: Dette bør du vite som hundeeier

En tur med hunden i bånd gir mosjon både for hund og eier, og eier har god kontroll på hunden. For de mere aktive hundene kan en løpetur eller sykkeltur i skogen eller på grusvei være en god løsning. Start med korte turer, og bruk gjerne potesokker. Har man en hund som har behov for å røre seg mere fritt for å være lykkelig, kan flexibånd og langline være et alternativ. Hunden får da mer frihet, men holdes likevel under kontroll. Velg gjerne turområder med litt mindre hundetetthet.

Prøv å forhindre at hunden drikker av søledammer, eller spiser ting ute på tur. Plukk alltid opp hundens avføring, og kast den i en søppelkasse. Har hunden din behov for kontakt med andre hunder, kan det være et alternativ å alliere seg med en venn som har en frisk hund.  Smittefaren ved kontakt mellom to hunder som bare er i kontakt med hverandre, er mye lavere enn smittefaren ved å la hunden få møte en rekke hunder med ukjent smittestatus. 

 

Våre samarbeidspartnere: