NKK synes det er trist høre historien om den franske bulldogen Aron som følges i programmet, og andre hunder som er i samme situasjon. Samtidig er det bra at disse historiene blir kjent, slik at valpekjøpere blir klar over at disse helseutfordringene eksisterer, og viktigheten av å ta kontakt med ekspertisen i raseklubben før man kjøper valp.
 

Stor verdi i å BOAS-gradere

NKK og raseklubbene setter hundevelferd i første rekke, og det er tatt store steg i helsearbeidet med fransk og engelsk bulldog og mops de siste årene. Et av de viktigste tiltakene er innføringen av BOAS-gradering, som du kan lese mer om her.  

Programmet er bygget på den verdensledende forskningen til BOAS-gruppen ved University of Cambridge, og deres graderingsskala for BOAS. 

Ekspertene fra Cambridge mener det er mulig å avle stadig friskere hunder i årene som kommer, ved å velge de riktige avlsdyrene. De rapporterer allerede om en forbedring i BOAS-situasjonen hos engelsk bulldog i England.

Vi oppfordrer alle eiere av mops, engelsk og fransk bulldog til å BOAS-gradere sin hund, uavhengig av om hunden er NKK-registrert eller ikke.  

Her finner du veterinærene som er sertifisert og som kan gradere din hund.
 

Raseklubben med krav om gradering 

Bulldogklubben stiller krav om at begge foreldredyr skal være BOAS-gradert for å få registrert kull i klubben. Hunder med grad 3 skal ikke brukes i avl. Oppdrettere som ikke følger kravene, får ikke stå på klubbenes oppdretterliste eller formidle valper/kull gjennom klubben.

I løpet av 2022 vil raseklubbene søke NKKs Sunnhetsutvalg om å få et sentralt krav om BOAS-gradering. Det betyr at oppdrettere som ikke følger dette kravet, heller ikke kan registrere valper etter ugraderte hunder i NKK. Brudd på kravet, vil følges opp av NKK med sanksjoner. 
 

Tips til valpekjøpere

Det første du som valpekjøper bør gjøre er å kontakte raseklubben for rasen du vurderer. Hos raseklubbene finner du ekspertisen på rasen. 

De aller fleste raseklubber har en valpeformidler og liste over godkjente oppdrettere, og kan sette deg i kontakt med disse. Husk også at du alltid skal få muligheten til å besøke oppdretter, og be gjerne om referanser fra tidligere valpekjøpere. 

Unngå oppdrettere som: 

  • Ikke stiller spørsmål 

  • Ikke stiller krav til valpens oppvekstsvilkår 

  • Ikke kan gi deg råd 

  • Ikke tillater deg å besøke dem i hjemmet, vil at valpen skal overleveres på et eller annet tilfeldig sted, eller ikke kan vise deg foreldrene til valpene.