Livredderen Ero

I 2017 alene var redningshunden Ero fra Rygge på ute oppdrag hele 40 ganger for å finne mennesker som var savnet! Nå er den 6 år gamle hunden en av Norges dyrehelter i kåringen til Agria Dyreforsikring.

Publisert:
 

Jaktlabradoren Ero (6) og matfar Einar Nathan er blant de mest ivrige ekvipasjene i Norske Redningshunder (NRH). NRH består av rundt 300 ekvipasjer, og i fjor tilbrakte ekvipasjene rundt 12.000 timer ute i aksjon. Alt basert på frivillighet og et felles ønske om å redde liv. 

På oppdrag har Ero gjort funn av flere savnede personer. Ero ble godkjent redningshund høsten 2016, og kjenner godt signalet når arbeidet kaller.

– Alarmen som kommer fra politiets hovedredningssentral har en bjeffelyd, som Ero kjenner igjen. Da løper han til utgangsdøren for å få på "uniformen" og dra ut på jobb, forteller Einar.

Siden familien bor så nærme flyplassen på Rygge, kan den heltemodige labradoren og matfar dekke et større areal av Norge ved å flys på oppdrag med SeaKing-helikopteret som er stasjonert der.

Mye arbeid krever støtte fra familien

Det legges ned mye arbeid i å være en god ettersøksekvipasje. En redningshund trener i gjennomsnitt over 500 timer i året ifølge tall fra NRH. I tillegg til egentrening, trener Ero og matfar to ganger i uken med det lokale redningshundlaget. 

– Det er umulig å bli god alene, så det går med mye tid til trening med mine gode treningslagskollegaer. Sammen blir vi gode, sier Einar.

Heldigvis har Ero og Einar en familie som støtter det viktige arbeidet fullt ut – de måtte til og med bli med på en utrykning i sommer.

– Vi kjørte hjemover fra Bergen med hele familien i en minibuss, da alarmen gikk i et område vi passerte. Jeg så på min kone som bare nikket. Vi var helt nødt til å kjøre en omvei for å hjelpe i søket. Da Ero og jeg gikk innover i skogen, søkte resten av familien andre plasser, sier Einar.

Retrievere "ruler"

Dette er faktisk tredje gang i kåringen av Norges Dyrehelter 2018 at en retriver er kåret som delvinner. Og det er tredje gang at Norsk Retrieverklubbs avd. får pengepremie fra Agria på kr 5000!

En av premiene til delvinnerne er ett års medlemskap i NKK. Er vinneren allerede NKK-medlem så gir Agria kr 5.000,- til klubben vinneren er medlem i. Denne gangen er det Norsk Retriverklubb avd. Østfold som er den heldige vinnerklubben!

Donerer pengepremie til veldedighet

Ero og matfar Einar Nathan får også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et veldedig formål. Valget deres falt på å gi pengene til NRHs avd. Østfold Follo, som Einar understreker har støttet og utviklet Ero til den han har blitt.

Ero og Einar imponerte juryen

– Vi er stolte over å kunne kåre Ero som en slik dyrehelt. Han, som aktivt bistår politiet i å redde liv, er et godt eksempel på hvor mye dyr betyr for oss, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

– Med kåringen av Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt. Det er ingen tvil om at dyrene våre er viktige for oss mennesker og det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge. Vi i Agria ønsker å bidra til at NRH kan utdanne og videreutvikle flere redningshunder. De frivillige i NRH gjør et fantastisk, livreddende arbeid, avslutter Geelmuyden.

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. I løpet av kampanjen kåres ti delvinnere, og en av disse blir hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

 

Våre samarbeidspartnere: