Kennelhostens tid er her

foto: iStock
Illustrasjonsfoto: iStock

Høsten og vinteren er høysesong for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og ikke minst er den svært smittsom. Men hvilke forholdsregler bør du som hundeeier ta for å unngå kennelhoste?

Publisert:
 

Kennelhoste er en samlebetegnelse for flere smittsomme luftveisinfeksjoner hos hunder. De vanligste infeksjonene er parainfluensavirus type 2 (CPiV-2) og/eller bakterien Bordetella bronchiseptica. NKKs samarbeidspartner Agria Dyreforsikring har tipsene til hvordan du kan oppdage at hunden er syk, og hvordan du kan forebygge kennelhoste.

Hvordan smittes hunden av kennelhoste?

– Smitten spres gjennom direkte kontakt mellom hunder, men også dråpesmitte på noen meters avstand ved hosting eller nysing, sier Agrias veterinær Marte Ottesen.

Smitten kan også skje gjennom for eksempel en matskål eller leke, men kun for en kortere periode. Risikoen for smitte er størst på steder der mange hunder er samlet som i hundeparker, på treninger, konkurranser eller pensjonater. 

Symptomer på kennelhoste

Hunden blir som regel syk etter en ukes tid etter at den har blitt smittet. Den vil da få en høylytt og hul hoste. Det kan ofte høres ut som at den har satt noe i halsen.

– I de fleste tilfeller er hunden pigg, men hoster mye. Ved intensiv hoste kan noen hunder brekke seg til de kaster opp. Tilstanden forverres ofte på nattestid og likner kikhoste hos barn, forklarer Ottesen.

Hosten er plagsom og kan vare i opptil to uker før den gir seg.

Hva gjør du hvis hunden er smittet?

Hvis du mistenker at hunden din har fått kennelhoste bør du først og fremst ta temperaturen. Hvis den ikke har feber (over 39 grader) eller viser tegn til nedsatt allmenntilstand, pleier det som regel å gå over av seg selv med nok hvile. Sørg da for at hunden holdes i ro og ikke ligger på et sted med trekk. Ta også temperaturen regelmessig og hold et godt øye med hunden.

– Er derimot hunden din dårlig, tungpustet, slapp eller har feber, skal du kontakte en veterinær. Da kan veterinæren eventuelt ta røntgen av lungene og gi antibiotikabehandling. I noen tilfeller må hunden legges til overvåkning fordi de er såpass dårlige, sier Ottesen.

Husk ellers å bruke sele i stedet for halsbånd på tur, og hold god avstand til andre hunder med tanke på eventuell smitte i minst to uker.

Hvordan forebygge kennelhoste?

Det finnes i hovedsak to forebyggende vaksiner mot kennelhoste: En sprøytevaksine mot parainfluensavirus, og en nesevaksine mot både parainfluensavirus og Bordetella bronchiseptica i form av nesedråper. Du bør vaksinere hunden din mot kennelhoste årlig, og skal du delta i en konkurranse, på utstilling eller liknende hvor mange hunder skal samles bør du vurdere en tilleggsvaksinasjon i forkant.

– Husk også at katter og hunder kan smitte hverandre med kennelhoste forårsaket av bakterien Bordetella bronchiseptica. Hvis en av dem er smittet bør du derfor ikke la dem oppholde seg i samme rom, og ellers ta forholdsregler, avslutter Ottesen.

 

Våre samarbeidspartnere: