Husk sikkerheten på vinterturen
Januar er måneden for de gode forsettene, men når man legger ut på tur for å sikre seg en sprek start på året er det fort gjort å feilvurdere egen prestasjonsevne og føreforhold. Heldigvis er de fleste obs på dette, men som hundeeeier må man i tillegg også tenke på den firbentes kondisjon og utstyr før man setter av gårde.
Ingenting er så herlig som å se hunden sin kose seg i vinterskogen, og i januar er gjerne turene med hunden kjærkomne høydepunkter for både to- og firbente. Men husk at den den herlige turen kan fort bli farlig om ikke alle er godt forberedt. Ikke la dine utflukter bli en dyrekjøpt erfaring, og unngå skader med riktig utstyr og løyper som er tilpasset hundens kondisjon.
Mosjoner med fornuft
Først og fremst må du huske at når vi glir frem gjennom snøen på ski kan det være vanskelig for hunden å ta seg frem. Vær obs på hva hunden din orker, og legg opp turen deretter. Glem heller ikke at det å ha med hunden i slalåmbakken eller halfpipen ikke er en god idé. Ivrige og lekne hunder kan i disse situasjonene fort springe i veien for deg eller andre. Om dette skjer kan den skade seg selv og andre alvorlig.
Farlige situasjoner kan også oppstå om du tar med deg hunden på skøytetur, der risikoen for kuttskader er stor. En skikkelig speilblank is medfører også en risiko for at hunden sklir og skader seg, og kanskje får strekkskader. En ivrig hund kan fort også føre til at du som eier mister balansen og pådrar deg strekkskader selv. Dersom dere går turer på sjøer finnes også drukningsfare for både deg og hunden, så vær forsiktig!
Om skituren skal bli en skikkelig hyggestund er det også viktig å sørge for godt stell av potene. Uten riktig stell av potene til våre firbente venner, vil vi kunne oppleve problemer som ising og såre poter. Gjør derfor turen til en endra bedre opplevelse med riktig stell og gode forberedelser.
- Et godt fôr, avpasset for aktivitet og alder.
- Trening
- Stell, kloklipping
- Smøring
- Potesokker
Vis hensyn i løypa
I tillegg til å vise hensyn til hunden din er det viktig å også vise hensyn mot andre når man er ute på vintertur i skiløypa. Ha hunden i bånd så du ikke skaper farlige situasjoner. La hunden gå ved din side, så hunden ikke ødelegger skisporet. Ha riktig utstyr. (Bånd, magesele). Vis folkeskikk ved å plukke opp etter hunden. Unngå løse hunder uten kontroll, dette kan skape farlige situasjoner. Forsøk å ikke gå på de mest trafikkerte stiene.
NKK ønsker alle hundeeiere en trygg og aktiv start på det nye året!
NKKS HOLDNINGER TIL HUNDER I SKILØYPA:
NKK driver holdningsskapende arbeid, og bruker den kontaktflaten vi har med hundeeiere (gjennom medlemsblad, nettsider og sosiale medier) til å fremme ansvarlig hundehold på alle områder. NKKs inntrykk er at hundeeiere generelt er flinke til å vise hensyn – i parken så vel som i skisporet – og plukker opp etter hunden sin. NKK opplever at hundeeiere derfor stort sett ønskes velkommen i det offentlige rom, og håper og tror at det fåtallet av hundeeiere som opptrer uansvarlig ikke vil ødelegge for flertallet. NKK håper at også andre organisasjoner og etater/institusjoner vil bidra til at harmonien i skiløypa bevares, både gjennom holdningsskapende arbeid og konkrete fysiske tiltak (preparering av brøytede veier for fotgjengere, oppsett av avfallstasjoner, osv). Gitt at tre av de største helseproblemene i Norge i dag er ensomhet, ryggplager og inaktivitet (særlig hos ungdom), og den påviste positive effekten det å ha hund har mot disse problemene, er det viktig at hunder fortsatt ønskes velkommen i samfunnet