Hundevett i skiløypa

snørekjøring med hund
Når sola skinner og det er nyoppkjørte løyper kan det friste å ta en skikkelig langtur på skiene sammen med sin firbente bestevenn.

Hva skal man tenke på før man tar med seg ski, staver og hunden på en forfriskende skitur blant folk og dyr i langrennsløypa?

Publisert:
 

Tekst og foto: Cilje H.A. Moe

Når sola skinner og det er nyoppkjørte løyper kan det friste å ta en skikkelig langtur på skiene sammen med sin firbente bestevenn. Men før du legger ut på skitur med hunden, er det greit å legge til rette for at turen blir en fin opplevelse for alle.

Ha kontroll på hunden

Det er først og fremst viktig at man har kontroll på hunden sin. Ikke la den virre på kryss og tvers i løypa. Ha den i bånd og hold en side av sporet.

Lærer man hunden sin «høyre» og «venstre» blir det enkelt å styre hunden dit man vil, og man unngår at hunden tråkker i klassiskporet.

Er det en ting som skaper konflikter så er det nettopp hundepoter i klassisksporet. Aller helst skal hunden holde seg helt ytterst til høyre, der unngår man motgående skiløpere og det fører til minst skade på løypa. Men har man god kontroll på hunden, kan man la den løpe i midten, mellom klassisksporene. 

Har du hunden løs skal du alltid ha kontroll på hunden og vite at den kommer på innkalling i alle situasjoner. På de store utfartsdagene bør du alltid ha hunden i bånd! 

Sørg for smidige passeringer

Man møter ofte også andre hunder i løypa, og for å unngå krøll og farlige møtesituasjoner i høy fart på ski, må man øve på disse møtene! Allier deg med en hundevenn og tren på å gå forbi hverandre med hund. Inntil du er sikker på at hunden mestrer passeringene, må du i stedet stoppe og holde hunden inntil deg.

Ta hensyn til hunden

Men husk at hunden skal klare å holde følge med deg, så ikke legg ut på lengre tur enn du er sikker på at hunden tåler. Start med kortere turer og tren opp kondisjonen, da får du en hund som alltid er glad og klar for tur når du tar frem skiene! Det er også viktig at du ikke kjører fortere enn hunden klarer å løpe. La hunden bestemme farten. Vil du ha en skitur med høy hastighet lar du hunden være hjemme. Pass på at sporet er fast og hardt nok til at hunden ikke tråkker igjennom, det kan fort føre til skader, spesielt i fart!

Hva trenger man av utstyr?

 • En god trekksele som passer hunden din. Ikke la den trekke i halsbånd! 
 • Strikkbånd på 1,5-3 meter. 
 • Trekkbelte til deg selv. 
 • Potesokker – gjerne flere par
 • Dekken til pausene og de kalde dagene. 
 • Alle trenger energipåfyll, ta med noe godt til deg selv og hunden! 
 • Noen hunder spiser snø på tur, men ta med vann til både deg og hunden. 

Kjøreregler for suksess i skiløypa: 

 • Ikke ha hunden løs uten kontroll
 • Ikke bruk langline
 • Plukk opp etter hunden
 • Ikke la hunden gå i klassisksporet
 • Hold en side av skisporet
 • Ikke vær til sjenanse for andre folk og hunder du møter

Hvis du har en hund du gjerne vil lære å trekke deg, finnes det trekkhundeklubber rundt om i Norge som holder treninger for de som vil ut på ski og sykkel med hund! Ta kontakt med din lokale klubb og få kunnskapsrik hjelp fra erfarne hundekjørere!

Potesokker, potesalve, trekkbelte og strikkbånd for du kjøpt i NKK-butikken!

 

Våre samarbeidspartnere: