Hundeeier må ut med 100 000,- NKK frykter presidens

Hundeeier Marleen Hodne (45) må ut med 100.000 kroner til en kvinne i 60-årene etter at hunden Ivo (7) slet seg løs, melder VG. - Vi er bekymret for at denne saken kan sette en svært uheldig presedens, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage. Hør intervju på NRK med Trine Hage om denne saken her.

Publisert:
 

I 2014 sto hunden Ivo bundet utenfor huset. Ifølge VG og NRK slet hunden seg, og løp bort til en kvinne som kom forbi mens hun luftet sin hund. Kvinnen skal ha løftet sin hund, og situasjonen endte med at kvinnen falt og brakk lårhalsen. I etterkant av hendelsen har hundeeier Hodne inngått et forlik med kvinnen hvor hun betaler 100 000 i erstatning.

– Alternativet var at jeg risikerte en dom i retten, hvor jeg kunne bli ansvarlig for både mine og hennes advokatutgifter, og menerstatning og hennes tap i all fremtid på grunn av skaden, sier Hodne til VG.

 – Fryktelig om folk ikke lenger tør å ha hund

Hundeeier må ut med 100 000 - NKK frykter presedensNorsk Kennel Klub er redd for at denne saken skal skape varig rettspraksis.

- Vi mener det vil være fryktelig hvis folk ikke lenger tør ha hunder, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

– Slik loven står i dag vil hundeeiere kunne idømmes erstatningsansvar selv om de har handlet uten uaktsomhet og overlegg, noe NKK mener at ikke er riktig. Prinsippet om overlegg eller uaktsomhet bør gjelde også i saker hvor hunder er involvert. Om denne saken skulle vurderes ut fra dette kan ikke NKK se at hundeeier her ville blitt idømt erstatningsansvar. Slik som saken blir belyst i media fremstår Ivos atferd som helt normal hundeatferd. NKK vil også ta kontakt med Hodne i denne saken, for å undersøke om vi kan bistå på noe vis.

NKK har i 2016 jobbet aktivt politisk for å bedre hunders rettssikkerhet og bevegelsesfrihet, og foreslått lovendringer både når det gjelder praksis av båndtvang og oppheving av raseforbud, sier Hage til VG.

 

Våre samarbeidspartnere: