Høstens farer for hunden

Høst, Vibeke Brath
Illustrasjonsfoto: Vibeke Brath

Turer i skogen eller til fjells. Soppturer eller innhøsting av epler. Dette er for mange synonymt med høsten, men det kan potensielt også by på farer for hundene våre.

Publisert:
 

Høstferien er her for mange av oss, og for andre er den rett rundt hjørnet. Selv om høsten er vakker, er det også en årstid hvor både nedfallsfrukt, sopp og eikenøtter kan friste en nysgjerrig hundesnute. NKKs samarbeidspartner Agria Dyreforsikring har satt sammen en liste over ting man som hundeeier bør være ekstra oppmerksom på i denne årstiden.

Skogens farlige sopper

Det finnes omtrent 60 giftige sopparter i Norge, og enkelte sopptyper er faktisk såpass giftige at selv en liten bit er nok til at hunden blir påvirket. Det er lurt å ha i mente at sopper som er farlig for mennesker, også kan være farlig for hundene – i verste fall kan inntak av disse soppen forårsake død.

Symptomene avhenger av hvilken type sopp hunden har fått i seg. Noen ganger kan symptomene komme så brått som noen få minutter etter inntaket, mens det andre ganger kan gå flere dager. 

Noen av de giftigste soppene vi kan finne i naturen er hvit, grønn, brun og rød fluesopp, panterfluesopp, trevlesopper, flatklokkehatt, sandmorkel og giftslørsopp.

– Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg en giftig sopp, er det viktig å ta den med til veterinæren så snart som mulig. Ta gjerne også med en bit av soppen, slik at det blir enklere å identifisere hvilken type sopp det er, sier administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Marianne Broholm Einarsen.

Pass på nedfallsfrukten

Høsten er også tiden for innhøsting fra frukttærne, og det er ikke uvanlig at nedfallsfrukt blir liggende i hagen. Som hundeeier er det viktig å holde sine matglade kjæledyr unna nedfallsfrukt, slik som epler, da de potensielt kan være giftige.

Når frukten treffer bakken og skades kan den nemlig angripes av muggsopp, som videre kan gi akutte forgiftningssymptomer hos hunden. Symptomene inntrer gjerne ganske rett etter at den råtne frukten er spist. Symptomer på forgiftning av muggsopp kan være at hunden får oppkast, sikling og skjelvinger.

Forgiftning av nedfallsfrukt kan være svært alvorlig, og i verste fall føre til dødsfall hvis ikke hunden blir behandlet fort. Derfor er det viktig å oppsøke veterinæren så raskt som mulig i slike situasjoner.

Giftige eikenøtter

Et tydelig høsttegn er at eikas nøtter faller ned på bakken, og noen hunder kan bli fristet til å ta seg et jafs. Selv om det som regel er sauer, kuer og og hester som forgiftes av eikenøtter, kan også hunder og andre smådyr rammes. Eikenøtter inneholder nemlig tanniner – et stoff som dyr er veldig følsomme mot. I høy dose kan faktisk tannin være dødelig. De første kliniske symptomene viser seg gjerne etter noen dager etter inntaket.

Symptomer på eikenøttforgiftning er nedsatt mageaktivitet, forstoppelse, gjerne noe blod i den sparsomme avføringen, som senere går over i en tjæreliknende diaré, blod i urinen og nedsatt appetitt og drikkelyst

Husk på refleks

Visste du at uten en refleks er man først synlig på 20 meters avstand fra bilisten? Mens med en god refleks er man synlig på 125 meters avstand når man blir truffet av bilens nærlys. Det er like viktig for hundene våre å ha på refleks som for oss mennesker.

– Skulle hunden din komme seg løs eller finne på å løpe ut i veien er det en stor trygghet å vite at den er utstyrt med refleks. Den beste kombinasjonen er både refleks og en lampe, som både bør brukes ved skumringstider og om kvelden, råder Broholm Einarsen.

Andre huskeregler for høsten:

  • Visste du at flåtten er aktiv så lenge det ikke er snø og mildere enn fire til fem grader ute? Siden det fortsatt er relativt mildt utendørs i store deler av landet, kan det være en god idé å se igjennom pelsen etter tur. 
  • Ta med et førstehjelpsskrin med blant annet bandasje og potesokker til hunden. Du vet aldri når hunden tråkker på noe skarpt og kutter seg i poten.
 

Våre samarbeidspartnere: