Hjemmeseier på Crufts
Mange hundeutstillere og hundefrelste fra hele verden valfarter til Birmingham den første helga i mars for å besøke Crufts. I år har dette erkebritiske hundemekka vært mer internasjonalt enn noensinne. Men hjemmeseier ble det likevel.
Tekst: Stepanka Horakova
Har du ikke vært på Crufts, er det lett å tenke at en utstilling er en utstilling og at Crufts derfor ikke kan være særlig annerledes enn andre. I prinsippet er dette selvsagt sant, men det er få utstillinger i verden som har klart å få en slik prestisjestatus at bare det å kvalifisere seg er for mange en liten seier.
Antallet utenlandske deltakere har økt jevnt og trutt fra år til år, og i år har arrangøren valgt å kalle den forholdsvis store økningen for en «vennlig fremmedinvasjon». Nesten tre og et halvt tusen hunder fra hele verden, rettere sagt fra 55 forskjellige land, valgte å delta på årets utstilling. Legger man til deltakere fra hjemlandet, kommer man opp til det solide antallet av 22.000 hunder. Klart det blir prestisje å vinne her!
Formannen for Crufts, Gerald King var fornøyd med at antall deltakere holder seg såpass stabilt.
- Vi setter pris på å være vertskap for så mange forskjellige raser fra alle verdenshjørner. At folk reiser så langt for å delta på vårt prestisjetunge arrangement, er for oss et bevis på at Crufts har sin plass i folks hjerter og vi har ambisjoner om å styrke dens posisjon ytterligere, lover han fornøyd.
Overveldende
Arrangementet er komplettert av et stort antall stands på en flate som tilsvarer 2,5 ganger området til Norges Varemesse, for å gi et sammenlikningsgrunnlag her i Norge. Alle ringer har sine «benches» hvor hundene stalles opp i løpet av utstillingsdagen, og det er store ringer for alle. I hvertfall i teorien. Å bedømme 555 labradorer, som var utstillingens største rase, kan være utfordrende - selv i to ringer. Det er ikke vanskelig å forstå at man hører begeistrede heiarop når vinnere for de enkelte klassene kåres i ringene hvor påmeldingstallene er såpass høye.
I tillegg til utstillingen foregår det agility, lydighet, heelwork to music, flyball og andre konkurranser, inkludert Scruff grand finale, en konkurranse for blandingshunder. 160.000 mennesker var ventet til arrangementet denne helgen! Å oppleve en helg som dette for første gang kan være mildt sagt overveldende for alle og enhver, både to- og firbeinte.
Farlig popularitet?
Påmeldingstallet gjenspeiler naturligvis også rasenes popularitet først og fremst i Storbritannia. Det er urovekkende at engelske The Kennel Club har gitt hele 28 raser med britisk og irsk opphav status som utrydningstruede. Blant disse finner vi flere spanielraser og nesten en tredjedel av alle terrierrasene. Arbeidet for å bevare de tradisjonsrike nasjonale raser er i gang.
Samtidig øker popularitet av noen raser enormt, populariteten til den franske bulldoggen kaller The Kennel Club for en «obsession», siden dens registreringstall har økt med 3000% over de siste ti årene!
The Kennel Club spår at den nypopulære «frenchie» kan vippe labradoren av tronen som mest populær rase i Storbritannia i 2018 – etter 27 år i teten. Kjendiser som Beckhams, Lady Gaga og Leonardo DiCaprio oppgis som mulig årsak til denne enorme veksten på popularitetsskalaen. I likhet med NKK er den engelske kennelklubben bekymret for at folk velger rase på feil grunnlag når de anskaffer seg hund.
Årets nykommere
Det kan være vanskelig å tro at det var første gangen den i Norge etablerte og veldig populære jack russel terrier ble stilt ut på Crufts i år, etter å ha blitt godkjent av The Kennel Club først i fjor. 97 hunder fra 17 land deltok, så det kan sies at rasen tok utstillingen med storm. Den andre rasen som hadde sin premiere på årets Crufts var grosser schweizer sennenhund, konkurrerende på søndag i working group med 40 påmeldte.
Drømmen som ble sann
Den norske hunden som gjorde seg mest bemerket konkurrerte i ringen på lørdag. Mange av rasene i denne gruppen har hundrevis av påmeldte, og bare å vinne en klasse er for mange en fjern drøm. For flat coated retriveren Altaflats Ain't I'm a Dog, til daglig Lukas, stoppet ikke drømmen der. Etter en nervepirrende dag gikk Lukas til topps i flat coated-ringen blant 400 påmeldte hunder, og fortsatte til den store ringen og gruppefinalen. Her tok Lukas, sammen med sin unge handler Patrick Oware, en fantastisk andreplass i gundog-gruppen under dommer Fiona Coward Scholes!
|
Strålende fornøyde: Oppdretter Madeleine Asp Mikko, eier Ida Wiesener, Lukas, handler Patrick Oware, supporter Lill-Hedvik Greaker og Madeleines sønn Vilhelm. Foto: Katariina Kahri |
- Det var helt fantastisk å være på plass å oppleve sin egen hund springe inn i gundog-gruppen på Crufts. Når jeg kjøpte Lukas som valp fra Altaflats kennel i Kiruna skulle jeg ha en turkamerat, treningspartner og familiehund. Og vi skulle prøve oss litt på utstilling. Lukas slo til med Best In Show (BIS) valp fire og halv måned gammel på retrieverklubbens spesialutstilling i Tromsø, og dagen etter BIS valp på all breed-utstillingen til Tromsø hundeklubb. Dette var bare starten. Han tok tidlig sine championater og har vist fremtassene på noen av Europas største utstillinger, forteller en stolt eier Ida Wiesener.
Cruftseventyret startet med å se på live-sendingene fra sofakroken.
- Etter noen års snakk om å reise dit bestemte vi oss i år for å endelig realisere drømmen om å stille på Crufts. Fantastisk stemning rundt ringen og hyggelig å treffe mange nye bekjentskaper. Spenningen stiger, sommerfugler i magen når open dog begynner. Stemningen flyr i taket ettersom klassen blir shortlisted og tilslutt står igjen med de fem som plasseres. Min Lukas fra lille Tromsø vinner klassen og senere beste hannhund. Man forstår ikke riktig hva som skjer. Mine venner gråter av lykke, mens jeg er fortsatt litt i sjokk. Han blir BIR og etterhvert begynner det å synke inn hvor stort dette er, beskriver Ida dagen sin ved ringen på NEC senteret i Birmingham.
I finaleringen da gundog-gruppen skulle bedømmes, var stemningen høy. Det var ikke vanskelig å forstå at Lukas hadde mange tilhengere rundt den store ringen.
- Mange applauderer og heier når Lukas og Patrick entrer ringen. Vi veiver med norske og svenske flagg og klemmer hverandre når flat'n utropes til BIG 2 bare slått av den som senere skulle bli BIS-hunden. En helt fantastisk opplevelse og et minne for livet, konstaterer Ida.
Det stilte 83 nordmenn på den tenkte startstreken til Crufts, og gledelig nok for mange har flere reist hjem med flotte resultater også. Resultatlisten viser enkelte BIR og BIM fra Norge, og flere andre har gjort seg bemerket som vinnere eller plasserte i sine potensielle klasser. Hele resultatlisten for norske deltaker kan du finne her.
Ilddåp for handleren
Lukas’ handler, Patrick Oware, er ikke ukjent for oss som er utstillingsinteresserte. Han har representert Norge på Crufts i juniorhandlerkonkurransen to ganger, men som han selv forteller, var dette hans første gang som handler på Crufts i rasebedømmelsen.
- Lukas er en helt fantastisk hund på mange måter, uavhengig av om vi er på utstilling, tur i skogen eller på hundetrening. Han er en godgutt og veldig spesiell for meg. Sammen med meg, så vel som Ida i snøret, har han vært på en rekke utstillinger i inn- og utland med fantastiske resultater. Ingen av tidligere bragder kan imidlertid måle seg med helgens resultater. Særlig spesielt var det siden det er rasens hjemland og det var over 400 hunder påmeldt. Lukas konkurrerte mot suksessfulle og flotte raserepresentanter fra England såvel som utlandet. Vi hadde selvfølgelig et lite håp om at han kunne gjøre det bra. men turte aldri å forvente noe.
Og for å holde spørsmålstradisjonen ved like – hvordan føles det å føre en hund til en topplassering på en av verdens mest prestisjetunge utstillinger?
- Personlig har jeg aldri vært så nervøs på en hundeutstilling før, selv om jeg har vært en del i utstillingsringen tidligere, forteller Patrick.
- Ekstra godt er det å ha Lukas med i ringen, da han er den beste teamplayeren jeg kunne hatt. Noen hunder får man et spesielt bånd til, han er en av dem. Det er sjeldent jeg feller tårer, men jeg måtte faktisk felle noen gledestårer i helgen. Vi har alltid hatt troen på han og det har vi fått belønning for. Ida, Lukas sin eier, er en nær venn av meg og jeg har vært utrolig heldig som har fått lov til å ta del i Lukas sitt eventyr, avslutter han.
Hjemmeseier til tross for invasjonen
Da fire dager var omme, sto det syv hunder på målstreken, syv representanter for hver sin gruppe. Den som til slutt trakk det lengste strået i konkurransen når Best in Show-dommeren Jeff Horswell var klar til å annonsere sin vinner, var amerikansk cocker SH CH Afterglow Miami Ink, fulgt av mellompuddelen Minaret's Best Kept Secret.
Begge er oppdrettet/eid i Storbritannia, og dermed ble det hjemmeseiere - utenlandsk «invasjon» til tross.