God påske

Påske,iStock
Foto:iStock

Vi er inne i siste del av påsken, og det er mange som benytter de siste fridagene til å gå tur både på fjellet og i lavlandet. Har du med en firbent venn, er det lurt å være ekstra godt forberedt.

Publisert:
 

Uansett om du velger en tradisjonell fjellpåske med snø og ski, eller velger å tilbringe påsken i lavlandet, er det noen ting du bør ha i bakhodet når du og hunden legger ut på tur.

NKK anbefaler alle å ta en titt på våre vintervettregler før de pakker sekken og legger ut på langtur.

Vintervettregler:

  • Ikke legg ut på lengre tur enn hunden har grunnkondisjon til, og ikke glem at hunden blir raskere sliten av å gå i løs snø
  • Husk pauser
  • Bruk riktig tilpasset sele, og glem ikke at valper og unghunder ikke skal trekke
  • Klipp hår mellom tredeputene, og bruk potesalve og sokker for å unngå kutt og såre labber
  • Ikke la hunden trekke på speilblank is
  • Husk riktig klær dersom hunden din trenger påkledning for ikke å fryse
  • Mye sterk sol kan ofte føre til røde øyne og solbrenthet. Bruk solbriller til hunder med øyeproblemer og solbeskyttelse beregnet på barn til hunder med lite pels/upigmentert hud.
  • Ikke vær redd for å kle på hunden, eller for å ta hensyn til kulda på hundens vegne. Det er ikke tegn på jåleri eller menneskeliggjøring å kle på en hund når det er kaldt. Derimot viser det god skjønn, og god omsorg for hunden.

I lavlandet

I lavlandet er det andre ting å ta hensyn til enn på påskefjellet, avhengig av hvor i landet du befinner deg, og hvor langt snøsmeltingen har kommet. 

På enkelte steder kan huggormen være tidlig ute, og fortsatt noe omtåket etter vinterdvalen, så vær oppmerksom på den.

Har du tenkt å legge inn en båttur med hunden, bør dere ha en flytevest tilpasset hundens størrelse. Hunden skal luftes før båtturen, og det anbefales å ikke legge opp til lange turer uten opphold. Er det mye sol og varme, sørg for en skyggefull liggeplass og ferskt drikkevann. Husk at hunden kan trenge gradvis tilvenning til båtlivet.

Er hunden din glad i å bade, må du passe på å tørke den slik at den ikke blir kald. I verste fall kan den få betennelse i ørene og få vannhale (betennelse i halen, som er svært smertefullt for hunden).

Husk båndtvangen

Husk at det nå er båndvang i hele landet. Båndtvangen er innført for å beskytte velferden for vilt og deres avkom. Dyrelivet er ekstra sårbart fra april til august, og hunder må derfor holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet i denne perioden.

Vær beredt

Ha alltid med deg en liten førstehjelpspakke på lengre turer. Pass også på å lagre telefonnummer til nærmeste veterinærkontor eller vakthavende veterinær før turen starter. Det skader aldri å være forberedt, og det kan være vanskelig nok å finne en veterinær i høytiden.

Og avslutningsvis – uansett hvor dere er, husk å bruke pose!

NKK ønsker alle to- og firbente en riktig god avslutning på påsken!

 

Våre samarbeidspartnere: