Gjør hunden synlig i mørket

Refleks

Å sette refleks på hunden er en billig forsikring, og kan være skillet mellom liv og død for din firbente venn. Uten refleks kan hunden fort gå i ett med omgivelsene og bli mer eller mindre usynlig for bilister.

Publisert:
 

Reflekser og lys kommer i mange varianter og utgaver. Alt fra vester til turbånd og blinkende anheng til å feste i halsbåndet. Det finnes også refleks på rull med borrelås og hundeklær med integrert refleks.

21. oktober var refleksens dag. Hvis du ikke allerede har gjort det, er dette en god anledning til å finne frem reflekser og lykter til både deg selv og hunden.

Hundeeiere er mye ute på tur i høst- og vintermørket. Et tips er å ha refleks og lys sammen med hundebånd og hundeposer, slik at det ikke blir glemt når man må ta med hunden på en runde i nabolaget etter mørkets frembrudd.

Ikke fornøyd med nordmenns refleksvaner

1 av 4 nordmenn bruker sjelden eller aldri refleks ifølge Trygg Trafikk, som mener utviklingen mot økt refleksbruk går for tregt.

– Mange er flinke til å bruke refleks, men andelen «ikke-brukere» står dessverre på stedet hvil. Det må vi gjøre noe med, sier Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk.

Dette viser ferske tall fra en landsrepresentativ spørreundersøkelse gjennomført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtind. Årlig kartlegger de nordmenns adferd og holdninger knyttet til refleksbruk.

Selv om årets undersøkelse avslører at 31 prosent faktisk sier de alltid bruker refleks i mørket, og 45 prosent sier de gjør det ofte, er Hans Martin Sørensen fra Trygg Trafikk langt fra fornøyd.

– De fleste av oss – 76 prosent – kan regne oss som refleksbrukere. Det er bra! Problemet er at så mange som 1 av 4 sjelden eller aldri bruker refleks – og det tallet har stått mer eller mindre på stedet hvil gjennom flere år.

«Alle» vet at refleks virker

Sørensen påpeker at det er langt mellom nordmenns liv og lære når det kommer til refleksbruk.

Nærmere 8 av 10 av oss – 78 prosent – er nemlig helt eller ganske enig i at reflekspåbud faktisk hadde vært en god idé. Og mer enn 9 av 10 synes voksne folk er for dårlige til å bruke refleks.

– Tallene viser at «alle» skjønner at refleks virker og at vi er for dårlige til å bruke det. Likevel er det såpass mange som fortsatt velger å droppe det. Her er det åpenbart behov å endre vanene for mange av oss, sier han.

Se NKK-butikken for utvalg av reflekser og lykter til hund

God tur – husk å gjøre deg selv og hunden synlig!

 

Våre samarbeidspartnere: