Gi aldri en hund i gave

Julegolden
Illustrasjonsfoto: iStock

Juletid er gavetid, og mange ønsker seg en firbent venn. Spesielt gjennom korona-tiden har dette blitt tydeliggjort, hvor vi har måttet begrense kontakten med andre mennesker. En hund skal uansett aldri være en gave. Å skaffe seg en hund bør være resultat av en grundig og god prosess, slik at man ender opp med å velge riktig rase for seg å sin familie.

Publisert:
 

 

Ender du opp med å velge feil rase, kan både hund og eier få et utfordrende liv. Gjør god research – valg av rett rase kan være avgjørende for et vellykket hundehold.

Ikke kjøp hund på impuls

Det er naturligvis lov til å ønske seg en hund, men for å sikre at både hund og hundeeier får et godt liv sammen bør ikke hund kjøpes på impuls. Valget om å skaffe seg hund må være godt gjennomtenkt, og hele familien må være enige og innstilt på dette.

Å eie en hund er et stort ansvar, og det krever både tid og ressurser for å gi den et fullverdig liv. En hund skal leve tett på familien i 10-15 år, og den vil kreve svært mye av familien i hele denne perioden. Finn derfor sammen ut om dere ønsker og har mulighet til å sette hunden først i årene som kommer. 

Velg riktig rase – og kjøp av en ansvarlig oppdretter

Når dere endelig har bestemt dere for å kjøpe hund er det mye å tenke på. En hund er ikke bare en hund. Det finnes hundrevis av ulike raser, og hundens mentalitet eller væremåte varierer mye fra rase til rase. Man er derfor avhengig av å bruke god tid for å finne frem til den rasen som passer aller best for seg og sin familie. 

Når dere har funnet frem til noen raser som kan være aktuelle, er det en god idé å kontakte raseklubben. Raseklubben kan fortelle alt dere trenger å vite om rasen, og formidle kontakt med ansvarlige oppdrettere. Vær tålmodig. Er det ingen valper av rasen dere ønsker dere tilgjengelig akkurat nå, så ikke fall for fristelsen å kjøpe en hund som kanskje ikke passer dere like godt.  

Snakk gjerne med flere ulike oppdrettere. Still spørsmål og be om å få besøke valpen før dere henter den. En ansvarlige oppdretter vil alltid la valpekjøperen få mulighet til å besøke valpen i forkant. Snakk også med oppdretter og raseklubben om rasens helse. Valpen skal også leveres med veterinærattest. Husk å skrive kontrakt, NKKs kjøpeavtale kan brukes av alle som skal kjøpe valp.

Her finner du flere tips til kjøp av hund og valg av rase

Ting å tenke på før man kjøper hund

  • Valget om å skaffe seg hund må være godt gjennomtenkt, og hele familien må være enige og innstilt på dette.
  • En hund skal leve tett på familien i 10-15 år. Den krever mye oppføling og stimulering for å trives. Det er viktig å velge en rase som passer det livet familien allerede lever.
  • Ifølge dyrevelferdsloven skal ikke barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr. Det er viktig å inkludere barna i prosessen, men barna kan miste interessen. De voksene må derfor alltid ha det overordnede ansvaret for hunden.
  • Husk at det også koster å eie hund. I tillegg til kjøpssummen er det utgifter til fôr, bur, leker, vaksiner og andre nødvendige ting. Hunden kan også bli syk og må behandles av veterinær. 
  • Det er også en god idé å ha en plan for hva du skal gjøre med hunden i ferier? Har du noen som kan passe den, eller er du villig til å betale for at hunden skal få pass og stell på en kennel?
 

Våre samarbeidspartnere: