Fyrverkeri – et hundemareritt

Nyttår, fyrverkeri
Foto: iStock

Den naturlige reaksjonen hos hunder som blir skremt og stresset av fyrverkeri, er å forsøke å komme seg vekk fra støykilden. Når panikken tar overhånd vil enkelte forsøke å rømme. I forsøket på å komme seg ut kan hundene ødelegge interiør, og i verste fall også skade seg selv.

 

Dessverre opplever mange hunder nyttårsfeiringen som en stor påkjenning. Støyen vi skaper er ikke lett for våre pelskledde venner å forstå, og frykten for at det er noe farlig som foregår, stresser mange hunder.

Det er derfor viktig å ha planlagt nyttårsdagen- og kvelden på forhånd, slik at hunden får det best mulig. Her er noen tips til hvordan man kan skjerme hunden på nyttårsaften:

  • Luft hunden godt tidlig på dagen. Ikke ha hunden løs.
  • Lag et "gjemmested" til hunden på et kjent sted, hvor den kan føle seg sikker.
  • Hold deg innendørs sammen med hunden. Gjerne med musikk i bakgrunnen, slik at lydene utenfra blir mindre fremtredende.
  • Bruk tid sammen med hunden. Hold kontakten, og sørg for å holde hunden distrahert ved å leke med den.
  • Det er viktig å selv ignorere smellene, og opptre normalt overfor hunden.
  • Unngå bruk av fyrverkeri, og la være å ta med hunden ut i timene rundt midnatt.
  • Er hunden ekstremt redd for smell kan du også vurdere å tilbringe tiden rundt midnatt i et underjordisk parkeringshus eller liknende.

Mindre fyrverkeribruk

Å forutse når skudd og smell vil oppstå i dagene rundt nyttårsaften er derimot svært vanskelig, siden mange starter feiringen tidlig i romjulen og smellene fortsetter langt ut i januar. 

Dette skjer på tross av at det er forbud mot å skyte opp fyrverkeri mellom klokken 18:00 nyttårsaften og 02:00 første nyttårsdag. 

NKK oppfordrer derfor alle til å vise hensyn, og håper alle forstår viktigheten av å følge reglene slik at det kun skytes opp fyrverkeri i timene rundt midnatt på selve nyttårsaften.

For å kunne leve i dagens samfunn kreves det selvsagt at hunder må tåle høye lyder av ulike slag i ny og ne, men den lange varigheten av og lydnivået på smellene rundt nyttårsaften gjør det uutholdelige for mange dyr.

For mer informasjon kan du lese NKKs faktaark om dette temaet. Det finner du under "Dokumenter" på denne siden.

Forberedelser til neste års fyrverkeri

Hvis hunden din er redd for høye smell, bør du forberede den på lyden av fyrverkeri. Dette kan bidra til at fremtidige nyttårsaftner blir litt bedre for din firbente venn.

Forberedelsene kan gjøres ved å spille av rakettlyder for hunden. På den måten kan man bidra til at hunden vender seg til lyden av raketter, slik at det ikke oppleves så skremmende når selve dagen kommer.

Det er svært viktig at øvingen skjer gradvis, og gjennom mange økter. Målet er at hunden skal registrere lyden, men uten å bli redd. Følg nøye med og øk lyden etter hvert som hunden er klar for det. Blir hunden redd, har du gått for fort frem. Husk at dette er tidkrevende arbeid, og at problemet ikke vil være løst på en dag.

Det finnes mange opptak av rakettlyder tilgjengelig på nettet. Både på musikkstrømmetjenesten Spotify og på Youtube finner du lydfiler av fyrverkeri som du kan bruke til treningen. 

 

Våre samarbeidspartnere: