Fullt lovlig å avle på engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel

fransk bulldog valp i bur
Selv om ansvarlige oppdrettere ikke kan avle videre i NKK-systemet, er det fritt fram for alle som vil bruke disse rasene i avl. Illustrasjonsfoto: iStock

Årsaken er at dommen fra en sivil rettssak kun kan legge føringer for de som er part i den konkrete saken.

Publisert:
 

– Rettsvirkningen er rettet mot NKK, raseklubbene og seks navngitte oppdrettere. Dette innebærer at oppdrettere uten tilknytning til NKK og raseklubbene kan fortsette å avle akkurat som før, uten å bryte loven. Skal disse enkeltoppdretterne omfattes av et avlsforbud, må hver enkelt trekkes inn for domstolen og dømmes, sier Hilde Engeland, advokat i Norsk Kennel Klub.

Forskjellen på situasjonen før og etter dommen blir mangel på oversikt, kontroll og helsekrav i avlen, da det kun er de mest ansvarlige oppdretterne som rammes av dommen fra Oslo tingrett.

Krise for hundevelferden

– Det er svært uheldig for hundevelferden at de som jobber systematisk sammen spesialister og forskningsinstitusjoner for å sikre at avlen går i riktig retning rammes av avlsforbudet. Mens de som ikke gjør noe for å sikre god helse hos rasene kan fortsette å avle og selge hunder som før, sier Tom Øystein Martinsen, hovedstyreleder i Norsk Kennel Klub.

Oppdretterne som har forholdt seg til NKK og raseklubbens regler er de beste i landet når det gjelder å jobbe for å sikre sunne og friske hunder, noe som også understrekes i dommen fra Oslo tingrett.

– Det er et paradoks at et søksmål som har til hensikt å fremme hundehelsen, rettes mot de aktørene som har gjort klart mest for å styrke helsen. Nå ser vi utfallet av dette, sier Martinsen.

Les også: "Et steg tilbake for hundevelferden"

Kontaktpersoner:

  • Tom Ø. Martinsen (hovedstyreleder): +47 916 65 840 / tom@septer.no

  • Cecilie Holgersen (avdelingsleder kommunikasjon): +47 41 54 11 43 / cecilie@nkk.no

 

 

Våre samarbeidspartnere: