Første hoggormbitt på hund registrert i år

hoggorm, hund, nkk
Hoggormen har våket. Pass ekstra godt på hunden på tur. Foto: Nina Hansen

Hoggormen har igjen våknet fra sin vinterdvale. I mars ble det første bittet på hund registrert sør i landet vårt, ifølge statistikk fra Agria Dyreforsikring.

 

Tekst: Agria Dyreforsikring

Det første registrerte tilfellet av hoggormbitt hos Agria Dyreforsikring så langt i år fant sted på Nesodden i mars. Tallene for april har ennå ikke kommet, men med varme og solfylte dager med temperaturer opptil 20 grader denne måneden kan vi trolig forvente oss flere tilfeller. Hoggormen trives best i varmen, og legger seg gjerne på plasser hvor de kan sole seg som på steiner, stubber eller veier.

Hold et godt øye med hunden

Hunder, og spesielt nysgjerrige valper, er spesielt utsatt for bitt fra hoggorm. Hvis hunden kommer brått på en hoggorm, vil hoggormen i flere tilfeller bite i selvforsvar. Det er derfor generelt viktig å holde et ekstra godt øye med hunden din på tur.

1. april ble den nasjonale båndtvangen innført i Norge. Det gjør det også enklere å styre hunden unna potensielle farer på lufteturen.

NKK-akademiet: Ta quizen om hoggorm og hund

Hva gjør du hvis hunden blir bitt?

Rundt ett av tre hoggormbitt er tørre, altså uten gift. Det er likevel vanskelig å vite som hundeeier, og det er derfor viktig å følge godt med på allmenntilstanden til hunden.

– En av de vanligste symptomene er hevelse i bittområdet, og at hevelsen blir stadig større. Følg også med på hundens allmenntilstand og om hundens viser tegn til smerter, slapphet, oppkast eller dårlig mage, råder veterinær i Agria Dyreforsikring Marte Ottesen.

Et annet symptom er at hunden går inn i en sjokktilstand og får høy puls.

Når bør du oppsøke veterinær?

Hvis du mistenker at hunden din har har hatt et uheldig møte med hoggormen, og viser en eller flere av de nevnte symptomene, må den til veterinæren snarest mulig for behandling.

– I mellomtiden må du forsøke å holde hunden helt i ro slik at ikke giften sprer seg, spesielt hvis bittet har skjedd i poten eller i labben, avslutter Ottesen.

 

Våre samarbeidspartnere: