Forbered hunden til nyttårsaften

Hund redd, fyrverkeri, nyttår
Foto: iStock

Kvelden hvor mange av våre firbente venner blir svært engstelige er fortsatt halvannen måned unna, men hvis hunden din er redd for fyrverkeri kan du sette igang med noen forberedelser allerede nå. Blant annet kan du forsøke å gradvis vende hunden til lyden av raketter.

Publisert:
 

Den naturlige reaksjonen hos hunder som blir skremt og stresset av fyrverkeri, er å forsøke å komme seg vekk fra støykilden. Når panikken tar overhånd vil enkelte også forsøke å rømme. I forsøket på å komme seg ut kan hundene ødelegge interiør, og i verste fall også skade seg selv.

Forbered hunden på støyen

Dessverre opplever mange hunder nyttårsfeiringen som en stor påkjenning. Støyen vi skaper er ikke lett for våre pelskledde venner å forstå, og frykten for at det er noe farlig som foregår, stresser mange hunder.

Ved å gradvis forberede hunden på lyden av fyrverkeri, kan du bidra til at kvelden blir litt bedre for din firbente venn. Dette kan gjøres ved å spille av rakettlyder for hunden. På den måten kan man bidra til at hunden vender seg til lyden av raketter, slik at det ikke oppleves så skremmende når selve dagen kommer.

Start tidlig: Det er viktig med gradvis tilvenning

Det er svært viktig at øvingen skjer gradvis, og gjennom mange økter. Målet er at hunden skal registrere lyden, men uten å bli redd. Følg nøye med og øk lyden etter hvert som hunden er klar for det. Blir hunden redd, har du gått for fort frem. Husk at dette er tidkrevende arbeid, og at problemet ikke vil være løst på en dag.

Det finnes mange opptak av rakettlyder tilgjengelig på nettet. Både på musikkstrømmetjenesten Spotify og på Youtube finner du lydfiler av fyrverkeri som du kan bruke til treningen. 
 

Selve nyttårsaften

Det er også viktig å ha planlagt selve nyttårsdagen- og kvelden på forhånd, slik at hunden får det best mulig. Her er noen tips til hvordan man kan skjerme hunden på nyttårsaften:

  • Luft hunden godt tidlig på dagen. Ikke ha hunden løs.
  • Lag et "gjemmested" til hunden på et kjent sted, hvor den kan føle seg sikker.
  • Vær sammen med hunden, gjerne med musikk i bakgrunnen, slik at lydene utenfra blir mindre fremtredende.
  • Det er viktig å selv ignorere smellene, og opptre normalt overfor hunden. Hold gjerne hunden sysselsatt.
  • Begrens eller unngå bruk av fyrverkeri, og ikke ta med hunden ut.
 

Våre samarbeidspartnere: