Firbent løpepartner

Det er ingenting i veien for å bruke fridagene i påsken til å jogge seg en tur, så lenge man følger myndighetenes anbefalinger. Din firbente venn kan være den perfekte motivasjons- og løpepartneren. Her er noen tips for å få en fin løpetur sammen med hunden din.
Før dere begynner
Sørg for at du er oppdatert på helsemyndighetenes regler og anbefalinger, blant annet med tanke på avstanden du skal holde til andre. Det kan også være lurt å unngå de mest befolkede områdene når du planlegger løypa.
Det er også andre ting som bør vurderes før dere begynner. Hundens alder, størrelse og eventuelle sykdommer er med på å avgjøre om løping er en god idé, og eventuelt hvilket tempo dere bør holde. Ikke alle har en hund som egner seg til timelange løpeturer, eller som er like sprek som deg selv. Dette må du ta hensyn til og føle deg litt frem på. Husk at løpeturen skal oppleves morsomt for både deg og hunden.
I tillegg er det er viktig å ta hensyn til vær og føre. Er det for eksempel blitt mørkt, bør du ha lys eller refleks på både deg og hunden for å sikre at dere blir sett.
Det kan være en utfordring å få hunden til å løpe rolig ved siden av deg. I såfall kan det være en god idé å trene litt på dette først. Du kan for eksempel gjennomføre noen kontaktøvelser, hvor du belønner hunden når den går ved siden av deg og tar kontakt. Øvelse gjør mester.
Sele eller halsbånd
Du kan bruke både sele og halsbånd når du løper med hunden. Selen er det mest skånsomme, særlig hvis hunden har en tendens til å trekke i båndet. Pass på å bruke en sele som er behagelig for hunden. Det finnes ulike bånd og løpeliner man kan bruke. Prøv gjerne noen forskjellige varianter og finn ut hva du trives best med.
Husk båndtvangen. Frem til og med 20. august er det båndtvang over hele landet. Etter dette kan du sjekke NKKs båndtvangskart, og se om din kommune har utvidede regler.
Rolig start
Hvis hunden din ikke er vant til å løpe, bør de første turene være helt rolige. Ta treningen steg for steg, og tilpass intensiviteten til hundens nivå. Du kan for eksempel nøye deg med å ta med hunden på oppvarmingen de første gangene. Bruk sunn fornuft og utvid øktene etterhvert som hunden tilpasser seg aktiviteten. Blir hunden tydelig sliten, kan du ta en pause, og vurdere en roligere tur neste gang.
Ta alltid hensyn til hvordan hunden føler seg før, under og etter løpingen. God tur!