Endelig kan hunder hilse igjen!

Hunder som leker norsk kennel klub
Foto: Vibeke Brath/NKK

Hunde-Norge normaliseres etter å ha stått stille i fire uker

Publisert:
 

- Vi har avlyst rundt 600 arrangementer, og over 15 000 hunder og deres eiere har ikke kunnet delta på aktiviteter de har planlagt lenge, sier administrerende direktør i Norsk Kennel Klub Torbjørn Brenna. Etter Mattilsynets justering av råd, vil de fleste aktiviteter fremover gå som planlagt.

Norsk Kennel Klub ønsker å berømme hundeeiere landet over, for å raskt tilpasse seg Mattilsynets råd om å unngå nærkontakt mellom hunder, holde hunden i bånd, og å unngå ansamlinger av hunder.

- Det har vært viktig i en usikker periode at vi har fulgt rådene som ansvarlig myndighet Mattilsynet har gitt. Vi opplever at både våre medlemmer og andre hundeeiere i stor grad har fulgt rådene, sier NKK-veterinær Maria Kjeldaas Johannessen.

Hun har vært i dialog med mange bekymrede hundeeiere de siste ukene, og får også fredag henvendelser fra mennesker som er usikre på om det nå er trygt å gå tilbake til normal aktivitet.

- Mange hundeeiere er bekymret fordi myndighetene ikke har konkludert på sykdomsårsak, men det er ingen grunn til å være skeptiske til at Mattilsynet nå har sluppet opp på sine restriksjoner, sier Kjeldaas Johannessen.

Hun understreker at Mattilsynet aldri gambler med dyrehelsen, og at de fleste smittsomme sykdommer nå er utelukket i undersøkelsene av sykdomsårsak. 

– Rådene om å unngå kontakt mellom hunder har vært fastholdt så lenge fordi det er best å være på den sikre siden. Nå anbefaler vi hundeeiere til å gå på tur og lufte hunden, la den snuse og kose seg og utøve sin naturlige adferd, sier NKK-veterinæren.

Hun understreker samtidig at det på generell basis er lurt å unngå at den spiser på ting den finner ute, spesielt avføring og biologisk materiale.

Aktiviteter starter opp igjen

- NKKs Hovedstyre vedtok 9. september å innstille alle terminfestede arrangementer pga Mattilsynets råd om å unngå ansamlinger av hunder og nærkontakt mellom hunder, sier Hovedstyreleder i NKK Jan Helge Nordby. Så vidt han er kjent med har det aldri tidligere blitt gjort et slikt vedtak. Hovedstyrelederen forteller at da Mattilsynet torsdag ettermiddag endret sine råd til hundeeiere, ble det umiddelbart innkalt til ekstraordinært møte der vedtaket ble reversert.

- NKKs klubber og forbund arrangerer i underkant av 2500 arrangementer årlig. Prøvene er viktige redskaper i avlsarbeidet, og også viktige aktivitetsarenaer og inntektskilder for klubbene våre, sier assisterende direktør Marianne Ono Njøten. 

– Med over 600 arrangementer avlyst, har våre frivillige hatt mye arbeid – både med praktiske ting og ikke minst kontakt med eiere til over 15 000 påmeldte hunder.

Njøten sier alle har utvist stor forståelse og fleksibilitet i situasjonen, til tross for at denne vil medføre til dels store økonomiske konsekvenser for mange involverte.

Stort og profesjonelt apparat hos myndighetene

Norsk Kennel Klub understreker at et stort apparat har vært i sving de siste ukene, og ønsker å rette en særskilt takk til alle involverte i Mattilsynet, Veterinærinstituttet og på NMBU Veterinærhøgskolen for innsatsen de har lagt ned – nær døgnet rundt – for å finne årsakssammenhenger og for at hunder og eiere skal være trygge. 

– Det har vært både ros og ris til både oss og myndighetenes håndtering av saken i denne perioden, sier administrerende direktør Brenna.

– Hundene er familiemedlemmer og venner, og folk er veldig opptatte av at de skal være trygge. Det har nok vært frustrasjon over at svarene ikke har kommet raskere. NKKs veterinærer har sittet tett på situasjonen og også bidratt med bakgrunnsundersøkelser og statistikk inn i arbeidet, og er helt trygge på at arbeidet har blitt gjennomført så raskt og effektivt og grundig som overhodet mulig. Nå er vi lettet over at vi kan starte en normalisering av hundehverdagen for både hunder og deres eiere, og ser frem til å møte medlemmer og frivillige på arrangementene våre igjen, avslutter han.
 

 

Våre samarbeidspartnere: