Den beryktede flåtten biter fortsatt

Flått, iStock
Foto: iStock

Flåtten kan være bærer av- og overføre en rekke sykdommer, også til hund. Ifølge Flåttsenteret har skogflåtten to perioder hvor den er mest aktiv – den ene perioden er nå på sensommeren.

 

Ifølge Flåttsenteret regnes flåttsesongen hovedsaklig fra april til november i Norge. Studier har vist at skogflåtten (spesielt nymfene) ofte er mest aktiv i april/mai, og igjen på sensommeren. 

Flåtten trives best i fuktig og mildt klima. Det er med andre ord flått-terreng fra Sørlandet, og langs kysten nordover til Helgelandskysten. 

Lær mer om flått hos hund gjennom NKK-Akademiet her

Se Veterinærene William Bredal og Trude Mostue snakke om Flått og andre parasitter her

Skogflått er den vanligste flåttarten i Norge, og sporadiske funn er gjort helt opp til Nord-Norge. Den voksne flåtten er 2,5 - 4,8 mm lang. En hunnflått som nettopp har sugd blod kan være opp til 10-12 mm lang, og har glinsende gråblå farge på kroppen. Flått har ikke øyne eller hode, men munndeler med mothaker som den stikker inn i huden på vertsdyret når den skal suge blod. Den skiller så ut en sementliknende substans som limer munndelene fast til stikksåret. Denne substansen kan gi en liten betennelse rundt stikksåret etter en stund, samt kløe.

Smittestoffer fra flått

Skogflåtten får i seg smitte ved å suge blod fra infiserte verter. Når flåtten biter en ny vert kan den overføre smitten til den nye verten. Flåtten kan værer bærer av og overføre en rekke sykdommer. I Norge er de viktigste borrelia, skogflåttencefalitt og anaplasmose.

Smitte og symptomer

Det er sjelden av hunder som smittes med borrelia utvikler sykdom. Hunder som viser symptomer kan få leddsmerter, muskelstivhet, bevegelsesproblemer og i noen tilfeller nedsatt allmenntilstand og feber. Skogflåttencefalitt er veldig sjelden hos hund og gir symptomer som feber, apati, svakhet, nedsatt bevissthet og nevrologiske forstyrrelser. Anaplasmose hos hund er også veldig sjeldent og kan gi de samme symptomer som ved borreliainfeksjon.

Mennesker kan også smittes av borrelia, skogflåttencefalitt og anaplasmose ved flåttbitt, og kan i verste fall utvikle alvorlig sykdom. Av den grunn er det også viktig å beskytte hunden mot flått. 

Hvordan forebygge flåttbitt

Det finnes mange forskjellige midler som kan beskytte hunden din mot flått. De som har dokumentert effekt er reseptbelagte, og finnes som såkalte «spot-on»-preparater som dryppes på hundens hud, tabletter som hunden svelger eller halsbånd som skal sitte på i flåttsesongen. Ta kontakt med din veterinær som kjenner deg og din hund. De vil kunne skrive ut resept på det preparatet som passer best for dere.

Det er uansett viktig å undersøke hundens hud og pels når dere har vært i områder hvor det er mye flått. Blir hunden eller du selv bitt av flått er det viktig å fjerne flåtten så tidlig som mulig for å minske faren for infeksjonssykdom. Bruk pinsett, flåttfjerner eller bare fingrene for å fjerne flåtten. Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut. Noe av munndelene vil som regel bli sittende igjen, men dette gir ikke økt risiko for overføring av sykdom.

En effektiv flåttfjerner finner du her i NKKs nettbutikk.

Til utlandet med hund

Hvis man skal reise til utlandet er det særdeles viktig å beskytte hunden med et flåttmiddel. I andre varmere strøk finnes det en annen type flått som heter rhipicephalus sanguineus (husflått). Denne flåttarten er smittebærer av flere organismer som ikke er utbredt i Norge, og kan smitte til både dyr og mennesker. Den trives godt innendørs (derav navnet) og kan etablere seg i huset ditt. Hvis hunden din skulle få med seg denne flåttarten hjem fra ferie, må omfattende tiltak og hjelp fra skadedyrbekjempere ofte til for å bli kvitt flåtten i huset. I tillegg må husstandens husdyr behandles kontinuerlig over lang tid etterpå for å unngå å dra med smitte til andre husstander.

Les mer om flått og flåttsykdommer hos mennesker på sidene til Folkehelseinstituttet,

eller her, på norsk flåttsenter sine nettsider.

Kilder:
Veterinærinstituttet
Bjørn K. Gjerdes kompendium «Arthropoda_2011»
Flåttsenteret – nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer
Folkehelseinstituttet

 

 

Våre samarbeidspartnere: