Chevy er Norges Dyrehelt

Besøkshunden Chevy er favoritten til dementpasientene på Byskogen sykehjem i Larvik. Etter å ha sjarmert med sin unike væremåte og evne til å kommunisere med de eldre belønnes Chevy nå med tittelen Norges dyrehelt.

Publisert:
 

Hver måned besøker den syv år gamle alaska huskyen Chevy og matmor May Linn Luu dementavdelingen på Byskogen sykehjem i Larvik. Idet Chevy setter potene innenfor døren og pasientene får øye på den spesielle hvite og svarte pelsen, de isblå øynene og Røde Kors-silkeskjerfet, er det akkurat som om hukommelsen og minnene blir litt klarere. Alle drar nemlig kjensel på sin bestevenn Chevy, en stor glede for både pleiere og matmor.

– Beboerne husker nesten alltid Chevy. Selv om navnet kan være en utfordring, kjenner de igjen de blå øynene, den svarte og hvite pelsen og hans underholdende vesen. Det er utrolig rørende å se hvordan de som vanligvis er litt borte i sitt eget sinn, kvinker til når Chevy er tilstede. De øyeblikkene er så flotte å være vitne til, både for meg og pleierne, sier May Linn.

Prater som en foss

 

Chevy er Norges Dyrehelt!Chevy var en av de første hundene som ble godkjent som Røde Kors-besøkshund i Vestfold. Fra starten av var det tydelig at han egnet seg perfekt som besøkshund for demente. Chevy klarer nemlig å kommunisere med de eldre. Gjennom både uling og prating på sitt helt eget hundespråk, har beboerne på Byskogen blitt både nysgjerrige og latt seg begeistre. Noen har til og med latt seg rive med i leken, til tross for sykdom.

- Et av favoritt-triksene er prating. Chevy har en stor personlighet og prøver så godt han kan å svare på det de eldre spør om, med sitt helt eget hundespråk og uling. For dementpasientene er dette utrolig moro. Vi har faktisk møtt pasienter som normalt sett har vært helt stille som har startet å snakke masse, både til og med Chevy. Dette viser hvor stor effekt dyr kan ha på oss mennesker. Dette arbeidet gjør meg helt sikker på en ting, og det er at jeg aldri vil havne på et eldrehjem som ikke har hund på besøk, forteller May Linn.

Historien om Chevy varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker. Chevy er et flott eksempel på en ekte dyrehelt som gir glede og underholdning til andre mennesker, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring

Chevy gir tilbake og donerer pengepremie til Røde Kors

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter får Chevy og May Linn også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som kan doneres til et valgfritt veldedig formål. Valget falt ikke overraskende nok på Røde Kors og deres arbeid for besøkshunder.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at Røde Kors kan fortsette sitt gode arbeid. Besøkshunder er et viktig tiltak som er til stor glede for mange mennesker, avslutter Geelmuyden.

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

Foto: Privat

 

Våre samarbeidspartnere: