Bruk hodet, velg bevisst

TV2.no: For kort tiden ble to ulovlig innførte valper med falske EU-pass avlivet. – Eier ville ikke betale veterinærutgifter og valpene ble derfor avlivet av dyrevelferdsmessige grunner, for de oppfylte ikke vilkårene, forklarer seniorrådgiver i Mattilsynet, Ole Hermann Tronerud, til TV2.

Publisert:
 

Matilsynet skjerper nå rutinene ved innførlsel av dyr til Norge, og advarer kjæledyreiere om å ha veterinærsertifikat eller EU-pass på dyrene.

– Så lenge man reiser innenfor EU så skal man ha microchip (identifisering av hunden), et Veterinærpass/EU-pass som viser at hunden er vaksinert mot rabies, og til slutt bevis på at hunden/katten har fått kur mot revens dvergbendelorm. 

Blir lurt

Dessverre blir noen som kjøper hunder i utlandet lurt av oppdrettere og hundeselgere, forklarer Tronerud til TV2.

– Godtroende eiere som ønsker å innføre det nye kjæledyret sitt ser vi dessverre komme med falske papirer. Da blir det en vanskelig avgjørelse for eieren.

Les hele saken og se reportasje på TV2.no

________________________________________

Ønsker du deg hund? Tenk deg godt om før du velger!

Kjøper du en smuglerhund, støtter du kriminell virksomhet og dyremishandling. Henter du hjem en hund rett fra gata i utlandet, spiller du russisk rulett med helsen til både folk og dyr.

Bruk hodet

Hundehold gir mye glede, og har positiv effekt på menneskers helse. Når du skaffer deg hund, påtar du deg et ansvar for mange år framover. Derfor er det lurt å planlegge godt og velge en seriøs oppdretter eller omplasseringsorganisasjon. Det er risikabelt å overta en hund uten pålitelige opplysninger om opprinnelse, oppvekst og helse.

Smuglervalper

Markedet for hundesalg har skyggesider du bør være klar over. Mattilsynet ser en økning i antallet hunder som har kommet til Norge på illegalt vis. Vær på vakt når hunder annonseres med at selger vil møte deg på en bensinstasjon eller et kjøpesenter, risikoen er stor for at valpene er smuglet inn i landet. Dette er kynisk utnyttelse av dyr for økonomisk gevinst. Mange smuglervalper kommer fra «valpefabrikker» hvor tispene går nesten konstant drektige og føder 10-12 kull. Valpene lever også under elendige forhold. Du risikerer å pådra seg store ekstrakostnader ved å kjøpe en smuglet hund. Er hunden syk kan veterinærregningene bli svært høye, og hvis den i tillegg ikke oppfyller importkravene til Norge, kan den bli satt i karantene, sendes ut av landet eller avlives, på din regning.

Slik kan man hjelpe

Det er ditt ansvar å være bevisst på hvem du kjøper eller overtar hund fra. Det er du som kjøper som skaper et marked for useriøs avl og smugling. Hvis du kjøper en smuglet valp eller importerer en hund rett fra gaten i utlandet, utsetter du også norske dyr og mennesker for helserisiko. Ønsker du å hjelpe gatehunder til et bedre liv, anbefaler vi å hjelpe dem der de er. Dette kan du for eksempel gjøre ved å fjernadoptere en hund eller støtte seriøse omplasseringsorganisasjoner i utlandet. Slik kan du hjelpe mange flere hunder enn den ene som du faller for. Dersom du ønsker å ta en hund inn i familien, finnes det også mange hunder i Norge som trenger et nytt hjem.

 

Våre samarbeidspartnere: