Border collie på topp

border collie, gjeterhund
Foto: Kjetil Johansen

I 2018 var det nok en gang border collie som var den mest populære hunderasen. Det er femte gang gjeterhunden topper Norsk Kennel Klubs liste over mest registrerte raser.

Publisert:
 

Hvert år utarbeider NKK statistikk på de mest registrerte rasene i landet. Avl og oppdrett av rasehunder er et viktig fundament i Norsk Kennel Klubs virksomhet. I 2018 ble det registrert 27.628 hunder, det omlag tusen flere enn i 2017.

Aktive hunder på topp

Border collien er en gjeterhund, og i all hovedsak en brukshund. Dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg.

Mange av de mest populære hundene vi finner på topplisten, krever også mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt.

Nummer to på listen er staffordshire bull terrier. Dette er en morsom og modig rase, som er med på det meste. Rasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker.

På tredjeplassen finner vi engelsk setter, en fantastisk fuglehund. En energisk og svært utholdende rase som trenger masse mosjon for å trives, men en ypperlig familiehund for mennesker som er glad i å ferdes mye ute i naturen.

 

Topp ti NKK-registrerte raser i 2018
1. Border collie
2. Staffordshire bull terrier
3. Engelsk setter
4. Golden retriever
5. Norsk elghund grå
6. Schäferhund normalhår
7. Labrador retriever
8. Gordon setter
9. Cocker spaniel
10. Bichon havanais

 

Den fullstendige statistikken finner du under "Dokumenter" på denne siden – Her finner du også tall fordelt på fylke og kommune, slik at du kan se hvilken rase som er mest populær akkurat der du bor.

Viktig å velge rett hund

NKK opplever at folk blir stadig mer opptatt av å gjøre en grundig jobb når de skal skaffe seg hund. Vi får mange spørsmål om de ulike rasene, og om hva som er viktig å tenke på når man skal bli hundeeier. Det er svært positivt at folk tar denne viktige oppgaven seriøst.

Å skaffe seg en hund er en omfattende prosess. Det er helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket. Først må man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha en hund, og at man har den tiden og motivasjonen som kreves for å tilfredsstille hundens behov. Deretter må man finne en rase som passer til det livet man har.

På NKKs nettsider, "Bli hundeeier", er det samlet informasjon om alt man bør tenke på når man skal anskaffe seg hund. Her finnes utfyllende informasjon om 216 raser. Sidene inneholder også en rasevelger, hvor man kan plotte inn ulike egenskaper, for så å få forslag til hvilken hund som kan passe til sitt liv.

 
Etter å ha funnet frem til noen aktuelle raser er det beste tipset å ta kontakt med raseklubben til rasene du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter.

 

 

Våre samarbeidspartnere: