Border collie mest populær i Norge

Border collie

Norsk Kennel Klubs oversikt over mest populære hunderaser, viser at border collie var fjorårets klart mest registrerte hund i Norge. Det ble i 2019 registrert 1220 nye border collie-valper totalt i landet, som gjør hunden til den mest populære av året.

Publisert:
 
Alle registreringstallene, fordelt på land, fylke og kommune, finner du under "Dokumenter" på denne siden.
(Ved å klikke på de ulike fanene helt nederst i Excel-dokumentet kan du velge ulike visninger.) 
 
– Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering, sier administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, Torbjørn Brenna. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg
 
På andreplassen havnet Staffordshire bull terrier med 1000 ny-registrerte valper i 2019. Dette er en morsom og modig rase, som er med på det meste. Rasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker. Det er også viktig å huske at «staffen» ikke lar seg pille på nesa. Dette er veldig sterke hunder, både fysisk og mentalt som ikke vil motstå provokasjon fra andre hunder.
 
– På tredjeplassen finner vi labrador retriever med 847 registrerte valper i 2019. Dette er en utmerket og populær familiehund, men den kan være vilter og krevende som valp og unghund. De fleste ser på labradoren som en rolig og sindig hund – og det kan den absolutt bli, men dette krever en konsekvent og god oppdragelse, i tillegg til fysisk og mental trening, sier Brenna
 
Totalt ble det registrert 26 808 nye valper i Norsk Kennel Klubs registre i 2019.
 

 

Topp 25 registrerte raser i 2019

 1. Border collie
 2. Staffordshire bull terrier
 3. Labrador retriever
 4. Golden retriever
 5. Engelsk setter
 6. Norsk elghund grå
 7. Schäferhund normalhår
 8. Bichon havanais
 9. Shetland sheepdog
 10. Pomeranian
 11. Cocker spaniel
 12. Flat coated retriever
 13. Jämthund
 14. Dansk-svensk gårdshund
 15. Cavalier king charles spaniel
 16. Gordon setter
 17. Jack russell terrier
 18. Finsk lapphund
 19. Siberian husky
 20. Irsk setter
 21. Dachshund strihåret
 22. Chihuahua langhåret
 23. Beagle
 24. Tibetansk spaniel
 25. Whippet

Aktive hunder mest populære på landsbasis

Mange av de mest populære hundene er raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt. Hundene på topplisten passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge.

– Vi ser at store hunder som labrador retriever og golden retriever på henholdsvis 3. og 4. plass, har klatret på statistikken de siste årene. Disse rasene var svært populære på 80- og tidlig 90-tallet og det kan se ut som at flere ønsker seg denne typen hunder igjen, sier Brenna.

Viktig å gjøre rett valg av rase

Å skaffe seg en hund er en omfattende prosess. Det er helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket. Først må man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha en hund, og at man har den tiden og motivasjonen som kreves for å tilfredsstille hundens behov. Deretter må man finne en rase som passer til det livet man har.

På www.kjøpehund.no har Norsk Kennel Klub samlet informasjon om alt man bør tenke på når man skal anskaffe seg hund. Her finnes blant annet en rasevelger, hvor man kan plotte inn ulike egenskaper, for så å få forslag til hvilken hund som kan passe til ditt liv.

– Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter, sier Brenna.

 

Våre samarbeidspartnere: