Bamsevinner 2016

Da oppdretter Espen Engh gjorde kombinasjonen hvor årets Bamsevinner ble født, var ikke målet å få en hund som kunne vinne mest mulig, men å lage en særdeles velgående hannhund som kunne passe inn i videre avlsplaner. Med Jet’s Man in the Moon fikk han det han ønsket seg. Resten var bonus.

Publisert:
 

Tekst: Anne L. Buvik

Den sort/hvite greyhounden er knapt tre år gammel, og han er den fjerde «Bamsevinner» fra kennel Jet. I fjor fikk årets vinner, Henry til daglig, et valpekull med vinneren fra 2013. De nye unghundene har dermed fire Bamsevinnere i stamtavlen.

Bamsevinneren - et resultat av nitid planlegging

Henry er den eneste av dem som ikke har vært i kennelens eget eie, men alle gode krefter har samarbeidet om hunders fremganger. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, verken når det gjelder avlen eller konkurransekarrieren. Henry er niende generasjon eget oppdrett. Han flyttet til Stephanka Horakova da han var fire måneder gammel.

Se også: Resultater DOGS4ALL

- Jeg har en greyhound fra Espen fra før, og tanken var slett ikke å skaffe en til. Men Henry var for fristende, og han hadde utvilsomt stort potensial, sier Stephanka Horakova om hunden. Espen Engh beholder vanligvis ikke hannhunder hjemme på kennelen, men satser på godt samarbeid med flinke valpekjøpere.

100 FCI-champions

- Kombinasjonen Henry kommer fra ble gjort for å få frem en hannhund med virkelig gode bevegelser. Noe jeg trengte i oppdrettet. Og det slo til, bevegelsene er hans store styrke, konstaterer Engh, som imponerer med sin enorme oversikt over oppdrettet og sine strukturerte planer for avlen.

Bamsevinner 2016

Her er det ingen tilfeldigheter og ingen improvisasjoner. Nylig passerte kennelen en milepæl da den fikk sin internasjonale champion nummer 100, og Espen Enghs hunder er kjent over hele verden.

På våren 2015 ble Henry Best In Show på den norske myndespesialen, og man anså at han var god nok til å prøve på «Bamsestatuetten» i 2016. Han ble vist i USA høsten 2015 for å få optimal trening, og ble amerikansk champion ganske raskt. I 2016 har han vært vist på alle NKK-utstillinger, har blitt BIR på alle unntatt én, og han har tatt tre Best In Show og tre BIS-2, blant annet på Dogs4All på Lillestrøm. 

I sommer var Henry tre uker i Storbritannia. Her ble han BIR på tre utstillinger, engelsk champion og vant gruppen på to av dem. De som kjenner til britisk hundesport, vet hvilken prestasjon dette er. Dessuten ble han BIS på den norske myndespesialen for andre år på rad. Sin unge alder til tross, har han hatt en strålende karriere. Det er ikke aktuelt å prøve på en ny Bamsestatuett neste år, men Henry skal ikke pensjoneres ennå.

Klar for lure coursing

- Han blir Norges representant i Eukanuba World Challenge på Crufts i 2017, og skal også meldes på selve utstillingen, forteller Stephanka Horakova

Henry er også klar til å prøve seg på lure coursing neste år.

- Han er svært dyktig til dette, og vi satser på at han skal bli lc-champion, i likhet med to av de andre «Bamsevinnerne» fra kennel Jet, sier hun.

Espen Engh er på sin side svært opptatt av at det skal være sammenheng mellom bruk og eksteriør.

- Utstillingshundene har bruk for den utholdenhet, spenst og smidighet som kreves for å hevde seg i lure coursing. En greyhound skal ikke være et vakkert porselensdyr, en passiv statue. Eksteriøret skal gjøre den i stand til å fungere til det den er avlet for, og god fysikk som en følge av lure coursing hjelper den i utstillingsringen. Det er en sammenheng, og den burde flere se, hevder han.

Og hvordan er «Henry» å leve med til dagen?

- En livlig type, med mye energi, og han kan også være en utfordring. Men det betyr også at han har mye å by på i utstillingsringen, det henger sammen. Ellers er han blid og fornøyd og en riktig «mammadalt» som de fleste greyhounds, konstaterer Stephanka. Han er også svært avslappet og enkel å ha med på reise, noe som er en forutsetning for en hund som konkurrerer på høyt nivå.

Handlingen av «Henry» har hun overlatt til oppdretteren.

- Jeg har jo vist mine cesky terriers selv, men det er noe helt annet å vise en greyhound. En så stor, kraftig og flott hund krever en dreven framviser, og jeg kan ikke påberope meg å være verdens dyktigste handler. Derfor har jeg fungert som bakkemannskap, har hentet og levert og vært til stede når jeg har hatt muligheten til det. Det har vært et teamarbeid, konstaterer Stephanka, som ser frem til mange trivelige år med «Henry» videre.

Norskfødte topphunder

Nummer to på «Bamselista» ble en amerikansk cocker spaniel, den seks år gamle tispen «Statesman Miss Devine», som eies av Vibeke Paulsen. Hun avsluttet sesongen med å slå «Henry» på målstreken på Dogs4All. Tidligere har hun vært nummer tre på Bamselisten (2014), og det er ennå ikke tatt noen avgjørelse på om hun skal vises videre på dette nivået.

- Den er spennende og givende, men krever veldig mye, både i arbeid, tid og penger, konstaterer Vibeke Paulsen, som likevel føler seg privilegert som har hunder som kan konkurrere på dette nivået.

Tredjeplassen på lista gikk til pomeranian Tiny Jewel Neverending Fame, en tre år gammel hannhund, eid og oppdrettet av Dag Løken. Løken har tidligere vunnet «Bamsen» med en annen hund, og har vært plassert en rekke ganger på lista med ulike hunder. Tredjeplassen i årets konkurranse knep han i siste øyeblikk ved å vinne gruppa på Dogs4All.

Det er ved å merke seg at alle de tre topphundene er norskfødte i flere generasjoner. Norge har utrolig mange flinke oppdrettere!

 

Våre samarbeidspartnere: