9,6 millioner kroner til forskning

dna

Forsker Kim Kathrine L. Bellamy fra Norsk Kennel Klub undersøke om størrelsen på valpekull henger sammen med graden av genetisk variasjon hos ulike raser

Publisert:
 

Ti nye forskningsprosjekter, for dyr og dyreeiers beste, har fått midler fra Agria SKK forskningsfond for 2024. Agrias forskningsfond har eksistert siden 1938.

Forskningsprosjektene som har fått tildelt midler har fokus på hund, katt og kanin. Prosjektene skal foregå i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Totalt dreier det seg om ti nye og ni pågående forskningsprosjekter som skal dele på 9,6 millioner kroner. 

– I år er første gang vi bidrar til et forskningsprosjekt i Tyskland. Den internasjonale interessen gir nytt perspektiv på interessante og nyttige temaer, som kan komme dyr og dyreeiere til gode, sier Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria.

Mange ulike typer prosjekter

Kim Bellamy, veterinær / PhD NKKProsjektene angår både veterinærmedisin og forholdet mellom mennesker og dyr.

For eksempel så skal forsker Kim Kathrine L. Bellamy (cand.med.vet, ph.d.) fra Norsk Kennel Klub undersøke om størrelsen på valpekull henger sammen med graden av genetisk variasjon hos ulike raser. På tvers av arter er det kjent at høye nivåer av innavl kan føre til redusert kullstørrelse. Det er stor variasjon i kullstørrelse hos ulike hunderaser med tilsvarende størrelse. Bellamy ønsker å undersøke om dette henger sammen med graden av genetisk variasjon. Dersom forskningen påviser en sammenheng, kan man potensielt bruke avvik fra normal kullstørrelse som en tidlig indikator for når det er nødvendig å iverksette tiltak

Vil du vite mer om det følelsesmessige båndet som kan oppstå mellom en eier og en hund eller om artrose hos kaniner? Kanskje du er nysgjerrig på om størrelsen på et valpekull kan ha sammenheng med rasens helse? Oversikt over forskningsprosjektene som har fått utdelt milder, finner du her.

 

Våre samarbeidspartnere: